23 de noi arii naturale protejate, incluse în rețeaua Natura 2000

23 de noi situri din România devin arii naturale protejate în cadrul rețelei ecologice europene Natura 2000 și sunt declarate arii de protecție specială avifaunistică, stabilește o hotărâre adoptată ieri, 14 septembrie, în ședința de Guvern.

autumn-972708_640
Sursă foto: pixabay.com

Declararea de noi arii de protecție specială avifaunistică va contribui, în principal,  la conservarea speciilor de păsări de interes comunitar, dar va da și factorilor interesați posibilitatea să administreze aceste arii și să acceseze fonduri pentru România din bugetul UE.

De asemenea, prin includerea acestor zone în rețeaua europeană de arii protejate Natura 2000, se estimează că suprafața acoperită de ariile de protecție specială avifaunistică va fi în concordanță cu suprafața ariilor de importanță avifaunistică (IBA), recunoscute de către BirdLife International și totodată de către CE.

 

România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa

România adăpostește cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe aproximativ 1,6 milioane de hectare (rezervații științifice, rezervații naturale, parcuri naționale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervația Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare.

Ariile naturale protejate înființate în România, inclusiv siturile Natura 2000 – arii naturale protejate de interes European – reprezintă 23% din suprafața țării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier național. Parcurile naționale și naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafața României.

Conform datelor publicate la sfârșitul lunii ianuarie 2016 de Societatea Ornitologică Română (SOR), România deținea, la nivelul anului 2015, un număr de 1.486 de arii naturale protejate, în creștere cu 156,6% față de anul de referință 1990.

Statistica prezentată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de mediu indică faptul că, la sfârșitul anului trecut, pe plan național existau 13 parcuri naționale și 15 parcuri naturale. De asemenea, Rețeaua Natura 2000 din România cuprindea 383 de Situri de Importanță Comunitară (SCI), respectiv 148 de Situri de Protecție Avifaunistică (SPA).

În Uniunea Europeană, Natura 2000 acoperă 18% din suprafața terestră și 4% din cea a mărilor, fiind cea mai mare rețea de arii protejate din lume, cu 1,039 milioane de kilometri pătrați.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri