22 de hectare de pădure din Gorj au fost salvate de la defrișare

Curtea de Apel a emis o hotărâre definitivă și irevocabilă prin care anulează 27 de decizii de defrișare pentru 22 de hectare de pădure în județul Gorj. Decizia Curții pune astfel capăt procesului Bankwatch România împotriva Complexului Energetic Oltenia (CEO) și Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, fostul Inspectorat Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare – ITRSV.

Cariera de lignit Roșia.
Cariera de lignit Roșia.

Conform Codului Silvic, pentru defrișarea unei suprafețe mai mici de un hectar este nevoie doar de o decizie a ITRSV, însă dacă pădurea depășește 10 hectare este necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern. CEO a încercat să ocolească această lege, feliind terenul pe care intenționează să extindă mina de lignit Roșia în parcele mai mici de un hectar și obținȃnd astfel 27 de decizii pentru 22 de hectare de pădure. Astfel, CEO a evitat o procedură prin care ar fi fost obligată să realizeze un studiu de impact de mediu și social. Însă compania a ignorat faptul că defrișările planificate pentru extinderea carierei Roșia sunt de fapt mult mai mari, un acord de mediu pentru 159 de hectare fiind de asemenea anulat în primă instanță la începutul lunii trecute.

În comunicarea Tribunalului București se mentionează chiar că depunerea cererilor pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafețelor mici a fost făcută fie în aceeași zi, fie în zile consecutive, în scopul de a nu atrage competența autorității centrale. Tot aici se arată și că CEO știa de la începutul anului pe ce suprafață urmează să își extindă activitatea, deci compania trebuia să considere toate terenurile un proiect unitar și să realizeze o evaluare a impactului de mediu și social în consecință.

391 de hectare de pădure salvate

Anul 2015 a însemnat pentru Bankwatch Romȃnia anularea deciziilor de defrișare  sau a acordurilor de mediu pentru 391 de hectare de pădure.

padure gorj

Pe lȃngă cele 27 de decizii de defrișare care permiteau tăierea a 22 de hectare de pădure, pe 17 februarie și 14 mai au mai fost anulate două acorduri de mediu care permiteau defrișarea a 130, respectiv 80 de hectare pentru extinderea carierei Pinoasa. Următoarea victorie în instanță a venit pe 7 decembrie, cȃnd alte 159 de hectare de pădure au fost salvate din calea carierei Roșia.

FERN: 11,9 milioane de hectare împădurite sunt în pericol să dispară din cauza exploatării cărbunelui

Hotărârea definitivă a Curții de Apel vine în aceeași lună în care FERN, o organizație neguvernamentală europeană pentru protecția pădurilor, a publicat studiul Dublu risc: Cărbunele, o amenințare pentru păduri . Autorii arată că cel puțin 11,9 milioane de hectare împădurite, o suprafață mai mare decȃt cea a Portugaliei, sunt în pericol să dispară din cauza exploatării cărbunelui. În Australia se planifică defrișarea a 1.3 milioane de hectare, fapt ce ar putea duce la dispariția unor specii rare sau a unor ape de suprafață. Indonezia intenționează să defrișeze 8,6 milioane de hectare, sau 9% din suprafața împădurită, cu un impact devastator asupra populației indigene.

Raportul FERN conține și un studiu de caz din Romȃnia, în care se remarcă disjuncția dintre înțelepciunea populară exprimată prin zicale precum “codru-i frate cu romȃnul” și faptul că defrișările masive, o mare parte dintre acestea ilegale, au devenit o obișnuință. Comunitățile locale fie nu au puterea să se opună proiectelor de extindere a minelor, fie sunt amăgite de locurile de muncă promise de CEO (deși compania a făcut de două ori mai puține angajări începȃnd cu 2012 față de perioada 2009-2012).

Casă țărănească din cătunul Runcurelu, veche de 100 de ani.
Casă țărănească din cătunul Runcurelu, veche de 100 de ani.

Erau păduri frumoase, dealurile toate au fost pline de păduri. Și terenul era plin de pomi fructiferi: meri, peri, pruni, cireși, tot felul de pomi, vii. Dacă plecai pe cȃmp era imposibil să nu găsești un fruct să mȃnȃnci. Acum au dispărut pentru că au venit carierele”, spune Severin Sperlea, localnic din Runcurelu.

Citește și:

Acordul de mediu pentru defrișarea a 159 de hectare de pădure în Gorj a fost anulat în instanță

Guvernul ignoră solicitarea Greenpeace și aprobă extinderea carierelor de lignit din Gorj

Cioloș, solicitat să respingă exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj

Extinderea perimetrelor miniere din Gorj pune în pericol peste 1.300 de hectare de pădure

Greenpeace România solicită respingerea unui proiect de hotărâre privind finanțarea exproprierilor pentru extinderea carierei de lignit Jilț Nord

Bankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a încă 130 hectare de pădure

Bankwatch oprește defrișarea a 22 de hectare de pădure în Gorj

Pădure de 80 de hectare salvată de la defrișare în județul Gorj

Deșeurile din minerit aduc România în fața Curții Europene de Justiție

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri