2023 a fost anul cel mai cald din istoria Europei

Cu ocazia Zilei Pământului 2024, celebrată pe 22 aprilie, Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE a publicat Raportul anual privind starea climei în Europa, împreună cu Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU.

Bazându-se pe date și analize științifice, raportul prezintă tendința alarmantă continuă de creștere a temperaturilor și de accentuare a impactului schimbărilor climatice în întreaga Europă.

2023 a fost anul cel mai cald din istoria Europei, locuitorii săi fiind afectați de creșterea bruscă a numărului de zile cu stres termic extrem și a valurilor de căldură. Aceste temperaturi ridicate au amplificat apariția și gravitatea fenomenelor meteorologice extreme, precum secetele, inundațiile și incendiile forestiere. Nivelurile precipitațiilor au fost cu 7% peste medie în 2023, ceea ce a dus la creșterea riscurilor de inundații în multe zone din Europa, relevă raportul.

Temperatura medie la suprafața mării în Europa a fost cea mai ridicată din istorie. Raportul subliniază, de asemenea, impactul schimbărilor climatice asupra Europei și a societăților noastre în 2023, în special pierderile economice cauzate de inundații și impactul stresului termic asupra sănătății.

Europa este continentul cu încălzirea cea mai rapidă, temperaturile crescând de aproximativ două ori mai mult decât rata medie la nivel mondial, astfel cum se subliniază în evaluarea europeană a riscurilor climatice. Raportul privind starea climei în Europa subliniază încă o dată necesitatea ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic și rezilientă la schimbările climatice și să accelereze tranziția noastră către o energie curată, precum și adoptarea de măsuri cu privire la sursele regenerabile de energie și la eficiența energetică.

UE s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și a convenit asupra unor obiective și acte legislative menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030.  În aprilie 2024, Comisia a publicat o comunicare privind modalitățile de pregătire eficace a UE pentru riscurile climatice și de consolidare a rezilienței la schimbările climatice.

Copernicus, „ochii” Europei asupra Pământului, este componenta de observare a Pământului a Programului spațial al Uniunii Europene. Finanțat de UE, programul Copernicus este un instrument unic prin care se analizează planeta și mediul ei, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

22 aprilie – Ziua Pământului

”Ziua Pământului este un prilej minunat pentru ca oamenii din întreaga lume să reflecteze asupra impactului pe care acțiunile lor îl au asupra mediului și să caute soluții pentru a reduce poluarea și degradarea acestuia. Tema din acest an, „Planetă vs. Plastic”, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la efectele nocive ale poluării cu plastic pentru sănătatea umană și pentru sănătatea planetei. Peste 50 de țări au cerut încetarea poluării cu plastic până în 2040. Sistemul Garanţie-Returnare este proiectul prin care România celebrează această zi și ne dorim ca SGR să fie moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri, ca mesaj, ca atitudine, ca semn de prețuire față de natură. Acest sistem ne va uni pe toți în Hora Reciclării în obiectivul de a transforma țara noastră din țara depozitării în țara reciclării”, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Inițiativa ”Ziua Pământului” datează din 1970 și aparține senatorului american Gaylord Nelson. În primul an de celebrare, Ziua Pământului a adunat în special tineri și cetățeni preocupați de soarta planetei.

De-a lungul timpului, această sărbătoare a căpătat amploare și a devenit cunoscută în peste 140 de țări din întreaga lume.

Organizația Națiunilor Unite a recunoscut oficial Ziua Pământului ca sărbătoare a planetei abia în anul 2009, subliniind importanța acțiunilor individuale și colective în protejarea mediului înconjurător. În anul 1990, peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume au participat la evenimentele dedicate acestei zile, demonstrând dorința de a contribui la un viitor mai durabil pentru toți.

Pentru celebrarea Zilei Pământului din acest an, earthday.org colaborează cu organizații din Malaezia pentru a organiza cea mai mare acțiune de curățare din istoria Zilei Pământului.

Insula Penang, principala insulă a țării, a fost afectată de poluarea cu plastic din cauza turismului. Cel puțin 100.000 de voluntari vor curăța plajele și pădurile din țară, potrivit organizatorilor. De asemenea, aceștia vor planta peste un milion de copaci.

spot_img

Ultimele știri