2017 a fost cel mai cald an pentru oceanele pământului

Anul 2017 a fost cel mai cald an pentru oceane și temperaturile vor continua să crească, conform unui studiu de la Academia Chineză de Științe.

2017 cel mai cald an oceane
Cheng & Zhu (2018), Advances in Atmospheric Sciences

Autorii studiului prezintă istoria încălzirii oceanelor din anii 1950 și până în prezent, oferind o privire de ansamblu asupra acestui fenomen care a început să ia amploare în ultimele două decenii din cauza activității umane.

Graficul publicat în cadrul studiului arată evoluția încălzirii oceanelor. Din 2000 și până în prezent, temperaturile oceanelor au crescut din ce în ce mai mult, ultimii 5 ani fiind cei mai calzi ani pentru oceane înregistrați până acum.

Cercetătorii au evaluat și încălzirea oceanelor în funcție de regiuni. Oceanul Antarctic și Oceanul Atlantic sunt cele mai afectate, prezentând și o creștere a nivelului mării de aproximativ 2 mm, cauzat de apele calde care își măresc volumul odată cu creșterea temperaturii.

Oceanele în încălzire afectează regiunile arctice și recifele de corali

Unul dintre efectele încălzirii oceanelor este fenomenul de albire al coralilor, care apare din ce în ce mai des și afectează aproape întreaga populație de corali din întreaga lume. Ultimele studii arată că aceste specii ar putea dispărea complet în câteva decenii fără măsuri drastice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

O altă consecință a încălzirii oceanelor este topirea gheții din regiunile arctice într-un ritm fără precedent. Regiunea arctică trece prin schimbări ireversibile și ar putea rămâne complet fără gheață, proces care la rândul lui va contribui la creșterea nivelului mării.

Cercetătorii au atras atenția și asupra reducerii nivelurilor de oxigen din apă, un alt efect al încălzirii apei care afectează ecosisteme și distruge habitatul natural pentru viața marină. Conform unui studiu publicat anul acesta, numărul zonelor lipsite de oxigen a crescut de patru ori din 1950 și până în prezent, iar acest fenomen va fi tot mai frecvent. Majoritatea speciilor marine vor fi afectate de aceste schimbări și oamenii de știință prevăd extincția lor dacă activitatea umană va continua în acest ritm.

Green Report Shop – Previn Poluarea

Odată cu încălzirea apei, furtunile tropicale și uraganele devin din ce în ce mai frecvente și cresc în intensitate, efect observat din plin în 2017, anul cu cel mai puternic sezon de uragane înregistrat până acum. Apele mai calde se transformă mai ușor în vapor, alimentând furtunile oceanice și mărindu-le puterea.

Gazele cu efect de seră sunt cauza principală a încălzirii apelor. Fără măsuri rapide și drastice de reducere a emisiilor de poluanți, oceanele vor deveni tot mai calde și vor avea efecte devastatoare asupra mediului și asupra umanității.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri