Anul trecut a fost al doilea cel mai călduros an înregistrat la nivel global până acum și cel mai cald an fără El Niño, conform agenției meteorologice internaționale Copernicus Climate Change Service (C3S).
Temperaruta medie înregistrată a fost de 14.7 grade Celsius, cu 1.2 grade mai mult decât în perioada pre-industrială. Anul trecut a fost cu doar 0.1 grade mai răcoros ca 2016, cel mai cald an înregistrat până acum.
2017, cel mai cald an neinfluențat de fenomenul El Niño
Pentru a obține rezultatele, cercetătorii de la Copernicus au combinat milioane de observații meteorologice și marine, incluzând cele măsurate de sateliți, cu simulările climatice. Astfel, au putut estima temperaturile înregistrate în orice moment și loc din lume, inclusiv în zone despre care există mai puține informații, cum ar fi regiunile polare.
În 2016, temperaturile ridicate au fost accentuate de fenomenul El Niño. În timpul anilor cu El Niño, apele oceanului Pacific se încălzesc la suprafață și se deplasează din partea vestică spre cea estică, cauzând anomalii climatice. Reversul său, La Niña, aduce temperaturi scăzute ale apelor și de obicei ajută pământul să se răcească. Însă în 2017, deși a avut loc fenomenul La Niña, temperaturile au rămas neobișnuit de ridicate.
În Europa, 2017 a fost un an foarte călduros în nord și uscat în sud. Longyearbyen, oraș de pe insula norvegiană Spitsbergen, a înregistrat în mod repetat temperaturi cu 6 grade mai ridicate decât media perioadei 1981-2010. În sud, condițiile uscate au dus la crize de apă și au accentuat incendiile care au afectat Peninsula Iberică.
Rezultatele confirmă previziunile publicate în noiembrie anul trecut de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), ai cărei specialiști estimau că 2017 va fi al doilea sau al treilea cel mai cald an de până acum.