2015, cel mai cald an din istorie. Cât de îngrijorați sunt specialiștii

În primele 9 luni din acest an, temperatura medie la nivel global a fost cea mai mare din ultimii 135 de ani, de când s-a început măsurarea acestora. În 2015, doar în lunile ianuarie și aprilie nu s-au înregistrat recorduri de temperatură, iar specialiștii americani estimează că vom avea în curând și un nou record anual.

10_22_temperaturi

Agenția americană National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a anunțat ieri că în luna septembrie a acestui an s-a înregistrat un nou record de temperatură. Este așadar cea mai călduroasă lună septembrie monitorizată vreodată, de când s-a început măsurarea temperaturilor la nivel global, în 1880. Luna trecută, a fost mai cald cu 1,16 grade Celsius, raportat la media secolului al XX-lea. Recordul anterior pentru această luna a fost înregistrat în 2009.

Anul acesta, specialiștii NOAA au anunțat temperaturi record aproape în fiecare lună. Doar ianuarie și aprilie nu au fost cele mai călduroase din istoria măsurătorilor.

Perioada care cuprinde primele nouă luni ale acestui an a fost, de asemenea, cea mai caldă din istorie.

În 2015, temperaturile au fost mai mari cu 0,85 grade Celsius, în comparație cu media secolului al XX-lea. Oamenii de știință mai spun că există 97% șanse ca anul 2015 să fie cel mai călduros înregistrat vreodată, temperatura medie anuală urmând să o depășească pe cea a anului anterior, care „deține” recordul până acum.

Nu doar temperaturile din aer sunt mai mari. La suprafața oceanului, temperatura din septembrie a depășit cu 0,81 grade Celsius media secolului trecut.

Activitățile umane și El Nino, principalele cauze

Şeful departamentului de montorizare al NOAA, Deke Arndt, a precizat că activitățile umane care generează încălzirea globală și fenomenul El Nino sunt principalele cauze ale fenomenului.

Schimbările climatice pe termen lung sunt asemănătoare ascensiunii din alpinism: în timp, tot cresc. Fenomenul El Nino poate fi comparat cu încercarea de a sta pe vârfuri în ascensiune. Împreună, cele două lucrează pentru a crea cel mai călduros an înregistrat vreodată.  Nu am avea recorduri repetate dacă nu am fi început ascensiunea acum câteva decenii.

Cercetătorii estimează că El Nino, fenomen înregistrat atunci când apa din zona vestică a Oceanului Pacific devine anormal de caldă, va dura toată iarna, ceea ce va face din 2015 cel mai călduros an de până acum.

Kevin Anderson, profesor de Energie și Schimbări Climatice la Universitatea din Machester, citat de Agerpres, și-a exprimat recent dezamăgirea față de măsurile de stopare a încălzirii globale:

În ultimii 25 de ani nu s-a schimbat nimic. Tot ceea ce trebuia să știm despre schimbările climatice știam de acum 25 de ani și, totuși, nu am făcut nimic să rezolvăm problema. Din 2007 încoace am ‘adăugat’ 200 de miliarde de tone de emisii de carbon în atmosferă, iar acestea vor crește cu 60% în acest an față de 1990. În prezent, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă este mai mare decât a fost în ultimii 800.000 de ani. În ciuda acestor cifre și a faptului că politicienii noștri și noi ne-am angajat să aducem îmbunătățiri situației, eu cred că putem să menținem ținta de două grade Celsius încălzire globală până în 2050. România are o amprentă de carbon mai mică decât celelalte țări, dar din câte văd pe străzi s-ar putea ca aceasta să crească, în următorii ani.

 

Citește și:

RTV.NET: Vara acestui an, cea mai calduroasa pentru romani. Bucurestiul a doborat recordul sau de temperatura

Temperaturile vor crește peste pragul de 2°C

Luna iulie a adus temperaturi record la nivel global. Anul 2015, cel mai fierbinte an din istorie

spot_img

Ultimele știri