20/09/07 MMDD – Raport privind situatia hidrometeorologica

RAPORT PRIVIND SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA SI A CALITATII MEDIULUI, in intervalul 19.09.2007, ora 7.00 – 20.09.2007, ora 7.00

I. SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA
1. Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare, din 20.09.2007, ora 06.00
RAURI: Debitele au fost in general in scadere, exceptand raurile : Viseu, Iza, Tur, cursurile superioare si mijlocii ale raurilor: Crisuri, Timis, Barzava, Bistrita, Trotus, Arges, Ialomita, cursul mijlociu al Somesului si raurile din sudul Dobrogei pe care s-au produs mici cresteri ca efect combinat al precipitatiilor cazute in interval si propagarii, precum si cursul inferior al Prutului pe care s-au produs mici cresteri prin propagare.
Pe raurile din bazinele Vedea, Rm.Sarat, Barlad si pe afluentii Prutului debitele au fost in general stationare.

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE ATENTIE.

Debitele vor fi in general in scadere, exceptand cursurile mijlocii si inferioare ale Somesului, Argesului, Ialomitei, Bistritei si Trotusului, cursurile inferioare ale Crisurilor si Timisului si raurile din Dobrogea pe care se vor produce mici cresteri ca efect combinat al precipitatiilor in curs, celor prognozate si propagarii, precum si raurile din bazinele Vedea, Barlad si afluentii Prutului pe care debitele vor fi in general stationare.

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENTIE.

DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 19.09.2007-20.09.2007 a fost in crestere (6900 mc/s), situandu-se peste media multianuala a lunii septembrie (3750 mc/s).
Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere.

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere, situandu-se peste media multianuala a lunii septembrie (3750 mc/s).

Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele vor fi in scadere la Gruia si in crestere pe sectorul Calafat-Tulcea.

2. Situatia meteorologica in intervalul 19.09.07, ora 09 – 20.09.07, ora 06
In tara vremea s-a racit in cea mai mare parte a tarii, mai accentuat in vestul, nordul si centrul tarii si a fost in general instabila. In sudul si sud-estul tarii in cursul zilei au fost innorari temporare, care s-au accentuat spre seara si noaptea, iar in restul teritoriului cerul, mai mult noros in prima parte a intervalului, s-a degajat treptat. Au fost averse, insotite de descarcari electrice in regiunile sudice, pe arii extinse in Muntenia, Moldova, Transilvania, local in Oltenia si Dobrogea si izolat in rest. Cantitatile de apa inregistrate pana la ora 03 au depasit cu totul izolat 15l/mp in Muntenia (pana la 18 l/mp la Ploiesti). Vantul a prezentat intensificari temporare, mai ales in estul, sudul si centrul teritoriului. Temperaturile maxime s-au situat intre 12 grade la Radauti si 31 de grade la Fetesti, iar la ora 06 valorile termice se incadrau intre 3 grade la Stei si Satu Mare si 16 grade la Halanga.

La Bucuresti vremea s-a racit usor si a devenit in general instabila. Cerul a prezentat unele innorari in cursul zilei, care s-au accentuat spre seara si in cursul noptii. Temporar a plouat, mai ales cu caracter de aversa, iar trecator vantul a avut intensificari. Temperatura maxima a fost de 25 de grade la Baneasa si 26 de grade la Afumati si Filaret, iar la ora 06 se inregistrau 12 grade la Afumati si Baneasa si 13 grade la Filaret.

3. Prognoza meteorologica in intervalul 20.09.07, ora 10 – 21.09.07, ora 09
In tara vremea se va raci accentuat in regiunile sudice si sud-estice si va deveni rece pentru aceasta data, indeosebi dimineata si noaptea. In jumatatea de sud-est a tarii cerul va fi mai mult noros si va ploua, mai ales in cursul zilei, pe arii extinse in Dobrogea si local in Muntenia, Oltenia, jumatatea sudica a Moldovei si izolat, in primele ore, si in sud-estul Transilvaniei. Cantitatile de apa vor mai depasi izolat 15…20 l/mp in sud-estul extrem. In restul teritoriului cerul va fi variabil. Vantul va prezenta intensificari in Moldova, Dobrogea si Baragan. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 13 si 20 de grade, iar cele minime intre 2 si 12 grade, mai scazute in in depresiunile intramontane unde vor fi conditii de bruma. In zonele joase din vest si centru izolat se va produce ceata.

La Bucuresti vremea se va raci accentuat fata de ziua precedenta. Cerul va fi mai mult noros si trecator, mai ales la inceputul intervalului, va mai ploua. Vantul va sufla in general moderat. Temperatura maxima va fi de 16…17 grade, iar cea minima de 7 … 9 grade.

II. CALITATEA APELOR
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

III. CALITATEA MEDIULUI

1. In domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

2. In domeniul solului si vegetatiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

3. In domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
In tara si in capitala valorile radioactivitatii mediului s-au incadrat in limitele normale de variatie ale fondului natural.

4. In municipiul Bucuresti
In ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti
nu a semnalat depasiri ale pragurilor de informare si alerta.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri