2008 se poate clasa in top 10 cei mai caldurosi ani

Dupa cel mai friguros inceput de an inregistrat in ultimul deceniu, primavara va aduce temperaturi satisfacatoare pentru emisfera nordica, informeaza Reuters.

Contrar trendului incalzirii globale, inceputul anului 2008 a adus inghetul apelor din intreaga lume, incepand din China si pana in Grecia. Cu toate astea, anul 2008 se presupune a fi clasat in topul 10 al celor mai caldurosi ani din 1860 si pana in prezent.

In aceasta iarna statiunile de schi din SUA si pana in Scandinavia au avut zapezi semnificative. Anul trecut, dupa o serie de ierni blande, schimabarile climatice intense ar fi dus la desfiintarea anotimpului rece.

In mai multe tari recoltele si plantatiile se intorc la un program "mai normal". Ciresii din Washington vor inflori in perioada 29 martie – 13 aprilie.

"Pana in prezent, anul 2008, la nivel mondial, a fost destul de rece cu putin sub media anilor 1961-1990", a declarat Phil Jones, reprezentantul Unitatii pentru Cercetare Climatica din cadrul Universitatii din estul Angliei, care furnizeaza pentru ONU date cu privire la temperatura inregistrata pe glob. "Ne referim numai la lunile ianuarie si februarie, deci doua luni cam racoroase in comparatie cu temperaturile inregistrate in anii 1994 si 1996", a spus acesta.

Primavara din regiunea nordica incepe oficial pe 20 martie anul acesta. Un trend de supraincalzire, datorat, potrivit Unitatii pentru Cercetarea Climatica din cadrul ONU, oamenilor care folosesc combustibili fosili. S-au mai inregistrat conditii similare in 1998 si in 2005, cei mai caldurosi ani de pana acum, a mai spus Jones.

In China au avut loc cele mai grave furtuni de nisip din acest secol in lunile ianuarie si februarie. Cel putin 80 de oameni au murit, iar costurile estimate de guvern in urma acestor dezastre au fost de peste 21 de miliarde de dolari, plus moartea animalelor si pierdera recoltelor.

Pe parcursul iernii geroase, zapada s-a asternut in locuri neobisnuite precum Grecia, Irac si Florida. Expertii spun ca schimbarile climatice vor aduce mai multe oscilatii ale temperaturii ridicate in urma carora vor avea loc mai multe secete, inundatii, valuri de caldura si cresterea nivelului marilor.

Statiunile de schi din SUA au raportat ninsori peste valoarea medie. " Suntem 90% siguri ca vom extinde sezonul cu inca 2 saptamani pana spre sfarsitul lunii aprilie", a spus Jeff Hanle, un purtator de cuvant al companiei Aspen Skiing din Colorado. "Schiorii sunt foarte fericiti", a mai spus el.

Dar nu toate locurile au fost friguroase, arata Phil Jones. Partile vestice si nordice ale Europei au fost cele mai calde din emisfera nordica in primele doua luni ale anului acesta.

Potrivit datelor satelitului NASA de saptamana aceasta, cea mai groasa si mai veche portiune de gheata din jurul Polului Nord arata semne de disparitie.

Finlanda a intrecut recordul celei mai calde ierni inregistrate pana acum, iar in Norvegia mai multe statiuni de schi au destula zapada, desi aceasta iarna a fost a treia cea mai blanda de pana acum.

Preturile la electricitate in regiunea nordica au fost reduse la jumatate in aceasta luna din cauza ca rezervoarele hidrocentralelor erau pline iar temperaturile ridicate au scazut cererea de incalzire.

Reprezentanti oficiali ai peste 190 de natiuni se vor intalni in Bankok in perioada 31 martie – 4 aprilie pentru a dezbate problema combaterii incalzirii globale.

spot_img

Ultimele știri