Doar 20 de minute petrecute în natură scad semnificativ nivelul de stres

Încă de la sfârșitul anului trecut, doctorii din Scoția le dădeau pacienților stresați rețete prin care le recomandau plimbări în natură. Deși efectele timpului petrecut lângă copaci sunt cunoscute demult, până acum nu se știa cât timp ar trebui aplicat acest remediu ca să funcționeze. Un nou studiu a elucidat misterul: 20 de minute.

Doctorii din Scoția pot prescrie acum plimbări în natură

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, și-au propus să descopere relația dintre durata petrecută în natură și schimbările petrecute în doi biomarkeri ai stresului: cortizolul salivar și alfa-amilazele.

Cei 36 de participanți la studiu au fost liberi să aleagă ora la care să iasă în natură, durata și locul. Timp de opt săptămâni, aceștia au petrecut cel puțin 10 minute afară, în timp ce stăteau liniștiți sau se plimbau.

„Au existat totuși niște constrângeri legate de factori despre care știm că influențează nivelul de stres: timpul petrecut în natură trebuia să fie ziua și au fost interzise activitățile fizice, utilizarea social media și a internetului, precum și conversațiile (față în față sau la telefon), dar și cititul”, a explicat doctorul MaryCarol Hunter, autorul studiului.

Pentru a măsura nivelul de stres înainte și după, oamenii de știință au prelevat probe de salivă de la participanți. Concluziile au fost că doar 20 de minute de timp petrecut în natură reduce în mod semnificativ nivelul de cortizol. Însă rezultate și mai bune au fost observate după 20 – 30 de minute de stat în aer liber, în apropierea plantelor: cortizolul a ajuns la cel mai scăzut nivel. După 30 de minute, procesul de eliberare de stres continuă, dar într-un ritm mult mai lent.

corturile.ro

„Studiul nostru arată că, pentru cele mai bune rezultate, ținând cont de scăderea nivelului de stres cortizol, ar trebui să petreci între 20 și 30 de minute în care să stai jos sau să te plimbi în natură”, a mai spus acesta.

Începând cu luna octombrie a lui 2018, doctorii din Shetland, Scoția, au primit autorizația de a prescrie activități în aer liber pacienților. Astfel, suferinzii suhttps://green-report.ro/doctori-scotia-plimbari-natura/nt sfătuiți să admire un nor, să analizeze două fire de paie, să arunce o piatră în apă sau să construiască un hotel pentru gândaci. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate, spun studiile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri