Proiectele pot fi înscrise de echipe de cercetători din întreaga lume, atâta timp cât se adresează fie industriei centralelor electrice pe cărbune, fie industriei de gaze naturale. Deadline: martie 2016
Organizatorii celebrei competiții internaționale XPrize au anunțat recent că, în ediția de anul acesta, vor premia proiecte prin care cercetătorii vor ajuta centralele electrice pe bază de cărbune și uzinele de gaze naturale să-și captureze emisiile de gaze cu efect de seră și să le convertească în produse secundare.
Un bun exemplu de astfel de proiect este cel al unor cercetători americani, care susțin că pot captura dioxidul de carbon din aer cu ajutorul energiei solare, că îl pot solidifica și îl pot folosi pentru a construi obiecte precum fuzelaje de avioane, mașini sau diamante sintetice.
Organizatorii speră că pot identifica și alte inițiative la fel de inovatoare, care însă pot fi puse în practică imediat. Participanții la competiție trebuie să demonstreze că sunt capabili să-și implementeze proiectele, pe parcursul a 3 etape: descriere tehnică a procesului, testarea lui în laborator și demonstrația într-o fabrică de cărbune, respectiv una de gaze naturale.
În primă fază, vor fi selectate câte 15 echipe pentru fiecare categorie de concurs (cărbune/gaze naturale). Echipele care vor reuși să treacă apoi și de testele de laborator vor împărți 5 milioane de dolari (2,5 milioane pentru fiecare categorie).
Finaliștii își vor implementa proiectele în 2 fabrici. Vor câștiga cei care vor demonstra că au obținut cea mai bună conversie în raport cu valoarea produselor nou-create. Fiecare echipă câștigătoare va primi un premiu de 7.5 milioane de dolari.
Sponsorii competiției declară pe site-ul acesteia că speră ca premiul „să inspire transformarea, să creeze noi piețe și să îi determine pe oameni să se implice în identificarea de soluții pentru cele mai mari provocări ale societății de astăzi”.
Cercetătorii interesați de această oportunitate se pot înscrie pe site-ul XPrize până în luna martie 2016.
Citește și:
Argila obișnuită ar putea fi folosită pentru capturarea carbonului