Aproximativ 2.000 de mașini electrice vor putea fi cumpărate în acest an prin programul ”Rabla PLUS”, a declarat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Programul ”Rabla Plus” va începe săptămâna viitoare. Avem un buget aprobat de Guvernul României de 120 de milioane de lei. În acest caz, se acordă două tipuri de ecotichete: unul de 45.000 lei, deci 10.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric. În acelaşi timp, oferim un ecobonus de 20.000 de lei, adică aproximativ 5.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km. Pentru acest an, estimăm că se vor cumpăra prin Programul „Rabla Plus” un număr de 2.000 de maşini electrice”, a precizat Grațiela Gavrilescu.
Ministrul Mediului dezminte informațiile legate de introducerea taxei auto la începutul verii
Referindu-se la situațiia stațiilor de încărcare, ministrul Mediului a declarat că documentul care conține schema ajutorului de stat pentru înființarea acestor instalații promovată de Administrația Fondului de Mediu a fost trimis Comisiei Europene pentru avizare.
A fost notificată, deja, Comisia Europeană, iar acum depinde de aprobarea schemei de ajutor de stat de către Comisie pentru a pune în operă, aşa cum ne-am propus, obiectivele îndrăzneţe asumate prin Programul de guvernare, adică 20.000 de staţii de reîncărcare. Dorinţa nemărginită a românului de a-şi cumpăra o maşină electrică sau hibrid plug-in trebuie să fie încurajată”, a spus ministrul Mediului.
Conform datelor Ministerului Mediului, anul trecut au fost achiziţionate 467 de autovehicule noi, dintre care 370 pur electrice şi 97 plug-in, informeză Agerpres.
Autoturismele ”verzi” și-au dublat cota de piață în ultimul an
Potrivit datelor Asociațiai Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) autoturismele ”verzi” au ajuns să dețină o pondere de 2,2% din totalul livrărilor. Chiar dacă volumele sunt încă destul de mici (514 unități cu alimentare electrică – BEV, PHEV și 2.297 unități hibride – HEV), creșterile sunt importante, atât la cele electrice (+207,8%, respectiv de 3 ori), cât și la cele hibride (+126,1%), demonstrându-se astfel faptul că există un potențial important de creștere a acestei categorii de autoturisme.
Conform datelor, în 2017, cea mai apreciată marcă de automobil electric a fost BMW, care a vândut,166 de unități, urmată de Renault, cu 98 de unități, Volkswagen, 83 de vehicule, Mercedes Benz (64), Mitsubishi (32), Volvo (20), Audi (14), Porsche (12), Kia (7) și altele (18).