19/12/07 Greenpeace – Ministrul Korodi a esuat sa isi asume raspunderea fata de romani in privinta OMG

Ministrul Korodi a esuat sa isi asume raspunderea fata de romani in privinta OMG
Mos Craciun i-a adus in acest an Ministrului Mediului mamaliga suspecta de OMG

Greenpeace ii reproseaza astazi Ministrului Korodi ca este pe cale de a esua sa protejeze mediul si sanatatea oamenilor de contaminarea cu organisme modificate genetic (OMG), desi detine suficiente argumentele pentru a le interzice si a promis ca va lua o decizie in acest sens inainte de sfarsitul anului [1]. Un activist Greenpeace deghizat in Mos Craciun si una in Craciunita i-au oferit astazi Ministrului un platou cu mamaliga etichetata cu mesajul „Atentie, poate contine OMG!” si un sac plin cu alte alimente suspecte.

„Am crezut ca domnului Korodi ii pasa de mediu si de oameni, ca isi va tine promisiunea facuta si ca va interzice experimentele genetice in culturile de camp si cu mancarea noastra. Se pare totusi ca este doar un alt ministru care promite multe si care lasa de dorit la capitolul fapte. De aceea Mos Craciun ii rasplateste in acest an lipsa de atitudine fata de pericolul OMG cu o portie de mamaliga suspecta”, a spus Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace.

Greenpeace a oferit in acest an in mod constant Ministerului Mediului dovezi stiintifice solide, argumente economice si bazele legale pentru interzicerea porumbului MG. Nenumaratele cazuri de contaminarea culturilor si alimentelor cu OMG au demonstrat deja ca acestea nu pot fi tinute sub control. Ca urmare a actiunilor sustinute ale organizatiei din toamna acestui an, conducerea de la Ministerul Agriculturii s-a declarat in sfarsit sustinatoare a interzicerii porumbului MG daca Ministerul Mediului va declansa procedurile legale necesare.

Tot ca urmare a campaniei anti OMG demarata inca din 2005 si a vointei a 67% dintre romani, marea majoritate a supermarket-urilor a eliminat alimentele MG din rafturi [2], producatorii nu folosesc OMG la fabricarea alimentelor, iar fermierii au evitat sa cultive porumbul MG. Doar 0,01% din productia anului 2007 de porumb a fost MG. Problema este ca nu se stie ce s-a intamplat cu aceasta productie si fermierii isi cumpara de obicei semintele pentru urmatorul sezon in luna ianuarie. „Se pare ca pe domnul Korodi la furat euforia Sfintelor Sarbatori inainte sa isi termine treaba la Minister, de vreme ce in raportul anual prezentat ieri a lipsit rezolvarea problemei OMG .

Desi argumentele pe care i le-am oferit pentru interzicerea OMG sunt cutremuratoare, situatia actuala demosntreaza ca Domnia sa nici nu s-a ostenit sa le dea citire. Acum, in al 12-lea ceas, domnul Korodi trebuie sa arate ca isi merita pe deplin fotoliul de Ministru al Mediului si sa ia masuri concrete inainte ca fermierii sa isi cumpere semintele pentru sezonul urmator. In caz contrar se va face vinovat de poluarea cu porumbul obtinut prin experimente genetice periculoase ce ne va invada de la anul campiile si va sfarsi in mamaliga din farfuriile romanilor”, a incheiat Paun.

Greenpeace cere domnului Attila Korodi, Ministrul Mediului sa isi respecte promisiunea facuta si sa interzica importul si cultivarea de porumb MG in Romania pentru a proteja sanatatea oamenilor si mediul inconjurator.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri