19 aprilie, a doua campanie de colectare DEEE

Pe 19 aprilie va avea loc a doua editie a campaniei de colectare a deseurilor electrice si electronice (DEEE) de la populatie la nivel national. Actiunea are ca scop principal stimularea procesului de colectare de la populatie si urmeaza sa ofere un exemplu pozitiv pentru organizarea unor campanii similare in mediul rural si in orasele mici.

In campanie vor fi implicate 110 orase cu peste 20.000 locuitori fiecare, printre care si Municipiul Bucuresti.
"Dupa ziua de colectare din 3 noiembrie anul trecut am primit sute de petitii de la romani, care solicita reeditarea unei asemenea campanii. Am ales data de 19 aprilie tinand cont de obiceiul romanilor de a face curatenie in preajma sarbatorilor", a declarat Attila Korodi, Ministrul Mediului si al Dezvoltarii Durabile.

"Nu va ascund faptul ca lucram inca la masuri de implementare a acestei campanii si la scara rurala si in orasele mai mici de 20.000 locuitori. Estimam ca in toamna acestui an vom derula o campanie de colectare DEEE si in locurile precizate", a subliniat Ministrul.

In prezent, mai mult de 70 de primarii din tara fac colectari de DEEE-uri cu o frecventa specifica fiecarei zone.
Pe 19 aprilie fiecare cetatean care are in locuinta echipamente electrice si electronice nefunctionale indiferent de dimensiune si doreste sa le elimine din casa, le va putea depune in fata blocului sau a casei.

Conform datelor Ministerului, in 2001 cantitatea totala de echipamente electrice si electronice puse pe piata a fost de aproximativ 5,5 kg pe cap de locuitor, in 2002 de aproximativ 6,5 kg, iar in 2003 de 7,5 kg.

Cantitatea totala de echipamente existenta in gospodariile populatiei este in jur de 25-30 kg pe locuitor, conform acelorasi date, iar durata medie de utilizare a majoritatii echipamentelor este de aproximativ 8 ani, estimeaza producatorii.

Astfel, in situatia in care se considera dotarea populatiei ca fiind de 30 kg pe cap de locuitor si durata medie de viata de 8 ani, cantitatea de deseuri DEEE colectabile este de 3,75 kg pe cap de locuitor pe an.

"In realitate, avand in vedere situatia economica a tarii noastre, consideram ca aceste conditii ideale nu sunt intrunite, si am sa va spun si de ce. In primul rand pentru ca durata medie a utilizarii acestor echipamente de catre populatie depaseste cu mult 8 ani, iar in al doilea rand, pentru ca suntem departe de a atinge un indice de colecatre de 100%. De aceea, consideram ca la ora actual potentialul de colectare al Romaniei se situeaza sub 3,75 kg pe cap de locuitor", a precizat Ministrul.

Primariile, prin agentiile de salubrizare vor colecta aparatura depusa de cetateni si o vor transporta la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE-uri. De aici vor fi preluate si transportate pana la firmele de tratre si reciclare, astfel, pe langa primarii, la aceasta actiune vor participa firme de salubrizare, firme ca ECOTIC, ROREC, RECOLAMP, ENVIRON, Agentia pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri