17/12/2009 WWF – Reduceri de emisii nesemnificative si lacune imense in cadrul negocierilor de la Copenhaga

Locuitorii orasului Copenhaga, precum si participantii la Summitul ONU pe schimbari climatice, au stins aseara luminile pentru o ora, in cadrul unei editii speciale Earth Hour. Pe de alta parte, insa, promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera pe care tarile dezvoltate le-au prezentat in cadrul Conferintei risca sa se transforme in masuri superficiale, care vor fi parte din acordul final.

Ora Pamantului sarbatorita la Copenhaga a inceput printr-o parada de felinare: aproape 1000 de copii au iesit pe strazi purtand felinare din hartie confectionate de copii din intreaga lume, cu mesaje inscriptionate in diferite limbi, toate adresate liderilor reuniti pentru negocieri. Parada a inceput in dreptul Planetariului, traversand faimoasele Gradini Tivoli si s-a incheiat in Piata Primariei, unde mii de oameni s-au reunit pentru a lua parte la eveniment.

"Schimbarile climatice sunt mai puternice decat fiecare dintre noi, dar nu sunt mai puternice decat noi toti, la un loc"

Aceasta a fost declaratia facuta de Vijay Nambiar, Seful de Cabinet al Secretarului General al ONU, dupa reaprinderea luminilor la Copenhaga. La randul sau, James Leape, directorul WWF International, a declarat ca `actiunile de combatere a schimbarilor climatice au fost amanate prea multa vreme. `

De altfel, analiza efectuata de WWF a identificat posibilitatea ca mai multe portite, strecurate in mod intentionat, sa le permita tarilor puternic industrializate sa isi creasca nivelul emisiilor cu 4 pana la 10% pana in 2020, fata de nivelul anului 1990- o diferenta izbitoare fata de promisiunile de a-si reduce emisiile cu 15-19% pe care tarile mari le-au prezentat, pana acum, la Copenhaga. Aceste emisii ar putea cauza o crestere a temperaturii medii globale cu pana la 4 grade, mult peste pragul de 2 grade celsius, admis de experti.

Cea mai mare lacuna este lipsa de dispozitii guvernamentale in tarile in care tintele de reducere pot fi atinse, in tarile care le revendica sau le ofera in schimbul unor compensatii tarilor in curs de dezvoltare in care piata creditelor de carbon poate fi mult mai putin riguroasa. Conform calculelor WWF, aproximativ 1 milion si jumatate de tone de emisii de carbon pot fi compromise in acest fel.

Mecanismul ONU pentru o Dezvoltare Curata (CDM), aflat in prezent in vigoare, permite atingerea unor reduceri de emisii reale, dar in acelasi timp permite tarilor dezvoltate sa revendice credite de carbon pentru proiecte pe care le implementeaza in alte tari.

`Pentru a evita un rezultat nul, WWF cere ca marea parte a reducerilor de emisii ale tarilor dezvoltate sa se faca in interiorul acestora. ` a declarat Kim Karstensen, coordonatorul Initiativei Globale pentru Clima din cadrul WWF.

O alta portita se creeaza pentru o eventuala situatie in care tarile ar putea folosi in continuare creditele de carbon, in noi perioade de angajament- un pericol care deriva mai ales din dispozitiile `Hot Air` acordate din plin Rusiei si tarilor din Europa de Est in cadrul negocierilor de la Kyoto. Per total, achizitionarea acestor credite ar putea da nastere la 1.4 miliarde de tone de CO2 declarate ca fiind reduceri de emisii, pana in 2020.

Alte doua probleme sunt, pe de alta parte, slabele reglementari din silvicultura, precum si emisiile din ce in ce mai mari care rezulta din activitatile navale si aviatice.

`E posibil ca tarile dezvoltate sa incerce sa scape de angajamentul pentru reduceri reale de emisii, insa din pacate nu pot scapa de o viitoare catastrofa climatica`, a adaugat Karstensen. `Acesta e drumul care ne asteapta, daca tarile puternic industrializate vor gasi diverse metode de a-si creste emisiile, argumentand ca, de fapt, le reduc prin metode creative de cuantificare care ne permit fie sa nu le masuram, fie sa le masuram de doua ori, fie sa le masuram prin metode greu de inteles. `, a continuat Karstensen.

WWF va urmari, in continuare, negocierile si va incerca, prin intermediul delegatilor, sa evite crearea de noi lacune.

Fotografii de la Earth Hour Copenhaga sunt disponibile pe www.panda.org sau pe pagina de Flickr:

© Earth Hour-Ireland

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri