Ieri, 16.06.2009, in Comisia pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor s-a discutat timp de doua ore legea specifica a spatiilor verzi nr. 24/2007. Alaturi de reprezentanti ai Guvernului (Mihail Faca – secretar de stat Ministerul Mediului si Ioan Andreica, secretar de stat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor) cat si reprezentanti ai ONG-urilor (Liana Buzea, Presedinte EcoAssist, si Nicusor Dan, Presedinte Salvati Bucurestiul).
Legea a trecut in majoritate cu prevederi favorabile, dupa doua ore de discutii intense. Astfel, printre prevederile legii enumeram:
* clasificare complexa a tipurilor de spatii verzi
* interdictia persoanelor fizice si juridice de a diminua spatii verzi
* pe 10% din terenurile concesionate pe spatii verzi se pot construi numai obiective socioculturale (de aici au fost eliminate obiectivele economice – birouri, mall-uri, restaurante, etc.)
* destinatia spatiilor verzi poate fi schimbata NUMAI pentru proiecte de utilitate publica, aprobate de catre administratiile autoritatilor locale in baza legislatiei existente (33/1994, art.6)
* pe spatiile verzi este permisa amenajarea unor constructii provizorii pentru intampinare si alimentare publica pe numai 5% din suprafata acestora
* municipiile de rang 0 si 1 au obligatia ca pana in ianuarie 2011 sa realizeze un audit al suprafetei, calitatii si accesibilitatii spatiilor verzi, urmata de elaborarea unei stragetii si a unui plan de actiune privind conservarea si dezoltarea retelei de spatii verzi
* strategia spatiilor verzi are in vedere distributia ECHILIBRATA a acestora in raport cu specificul unitatii teritoriale (deci nu este eligibila crearea de spatii verzi la marginea orasului)
Desi au existat intentii de pastrare deschise a unor portite, deputatii au fost totusi deschisi la sugestiile ONG-urilor si au aratat ca dupa luni de dezbateri au inteles dorinta societatii de a pastra spatiile verzi existente. Desi unele prevederi au fost denumite „incalcarea autonomiei autoritatilor locale” de presedintele comisiei, acestea au fost totusi considerate drept oportune pentru a opri orice excese asupra spatiilor verzi.
Saptamana viitoare, legea 24/2007 ar trebui sa intre in plenul Camerei Deputatilor pentru a-i fi adoptate oficial toate amendamentele de mai sus. Reprezentantii ONG vor fi prezenti si in plen, pentru a sustine pana la capat aceasta lege.
In ceea ce priveste OUG nr. 114/2007 (cea care interzice schimbarea destinatiei, reducerea suprafetei sau stramutarea spatiilor verzi) inca nu s-a ajuns la o rezolutie. Aceasta a fost amanata cu inca o saptamana.