Greenpeace cere ca poluatorii cu OMG sa plateasc pentru contaminare
Bonn, Germania, 12-16 mai. Guvernele din toata lumea se intalnesc in aceastsaptamana la Bonn pentru a clarifica detaliile finale in legatura cu responsabilitatea in cazurile de contaminare cu OMG si pentru a stabili compensatiile ce se impun pentru daunele cauzate de OMG. Greenpeace participa la a 4-a intalnire a Partilor incadrul Protocolului pentru Securitate Biologica de la Cartagena, spunand guvernelor ca poluatorii cu OMG trebuie sa plateasca pentru pagubele produse asupra mediului, fermierilor si sanatatii oamenilor.
La intalnire Greenpeace a lansat un document informativ care traseaza cele mai recente cazuri de contaminare cu OMG ce implica o varietate neautorizata de porumb MG produs de Syngenta si una de orez MG produs deBayer. Materialul atrage atentia asupra lipsei de acces a guvernelor la informatii privind experimentele sicomertul cu OMG.
Companiile agro-chimice polueaza fara menajamente sursele de hrana, mediul natural si semintele lumii cu genele lor plimbarete. Acestea refuza sa puna la dispozitia guvernelor informatiile necesare pentru a detecta acele gene si vor face tot ce pot sa scape de raspundere. Guvernele trebuie sa ia atitudine in aceasta privinta poluatorii cu OMG trebuie sa plateasca , a spus Jan van Aken, coordonaor de campanii pentru agricultura durabila , Greenpeace International.
Aditional discutiilor pe tema raspunderii si compensatiilor in cazurile de poluare cu OMG, guvernele negociaza si alte probleme controversate, inclusiv schimbul de informatie si armonizarea metodelor pentru detectarea transporturilor ilegale de OMG peste frontiere.
Pentru a facilita detectarea si decontaminarea, si pentru a preveni contaminarea surselor de hrana cu cele mai riscante OMG, Greenpeace cere guvernelor sa asigure ca informatiile de refeinta pentru toate OMG comercializate in lume sunt disponibile pentru toate autorittile competente din lume.
Companiile care striga cel mai tare ca OMG sunt sigure sunt tot acelea care lupta cel mai inversunat sa evite responsabilitatea pentru produsele lor riscante, desi exista mai mult decat suficiente studii care demonstreaz ca OMG prezinta riscuri inacceptabile pentru sanatate si mediu. Decizia de saptamana trecut a Comisiei Europenede de a trimite inapoi la Autoritatea European pentru Siguran Alimentar (EFSA) 3 OMG noi arata ca cei mai mari legiuitori europeni incep sa ia deciziile corecte. Totusi mai sunt multe de facut… , a incheiat Aken.