WWF, una din cele mai mari organizatii de conservare a mediului din lume, si Lafarge, companie membra a programului Climate Savers al WWF si lider mondial in materiale de constructii, considera ca un acord cu caracter legal obligatoriu pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera (GHG) la nivel global trebuie sa abordeze provocarea combinata de reducere a incalzirii globale, incurajand in acelasi timp cresterea economica durabila.
Din acest motiv, sprijinim negocierile internationale privind aspectele climatice care sunt acum in desfasurare cu scopul de a ajunge la un acord astfel incat emisiile globale sa atinga un varf si sa inceapa sa scada cat mai curand posibil.
Acest acord trebuie sa fie insotit de actiuni constante de monitorizare, raportare si verificare pentru a asigura ca competitivitatea nu are de suferit si ca impactul economic negativ al politicilor privind clima este redus la minim, in timp ce impactul economic pozitiv este sporit.
WWF si Lafarge sprijina un acord in cadrul conferintei UNFCCC de la Copenhaga privind integrarea unor abordari sectoriale ambitioase, credibile si transparente in regimul climatic de dupa 2012. Credem ca daca este intreprinsa in mod corespunzator, abordarea sectoriala, ca parte dintr-un acord privind clima la nivel global, reprezinta o contributie cruciala la mentinerea unor temperaturi cu doua grade Celsius sub nivelul celor inregistrate in perioada revolutiei pre-industriale.
Credem ca o solutie sectoriala in industriile intensive din punctul de vedere al energiei si carbonului trebuie sa reprezinte o combinatie intre diferite politici, inclusiv limite de reducere a emisiilor absolute in tarile dezvoltate. Pentru tarile in curs de dezvoltare, abordarile sectoriale trebuie sa contina obiective esentiale de reducere a emisiilor la nivel national, in mod ideal bazate pe standardele privind cele mai bune tehnologii disponibile si exprimate ca tinte specifice pentru emisiile per unitate produse. Deoarece se preconizeaza ca productia de ciment, impulsionata de cererea in crestere din tarile in curs de dezvoltare, aproape se va dubla pana in 2030, Lafarge si WWF considera abordarile sectoriale drept cele mai practice modalitati de a obtine o viteza si proportie mai mari in ceea priveste atenuarea efectelor climatice, in cadrul unui acord global privind clima.
Lafarge si WWF sunt pregatite sa colaboreze cu guvernele si asociatiile nationale ale industriei cimentului pentru a facilita abordarile sectoriale, pentru a crea masuri de politici eficiente la nivel national in vederea reducerii CO2 si pentru a structura dezvoltarea si implementarea tehnologiilor performante. Propuneri similare sunt sustinute si prin alte initiative, cum ar fi Cement Sustainability Initiative (CSI)*.
In cadrul parteneriatului cu WWF, Lafarge si-a asumat un angajament voluntar de reducere a emisiilor de CO2 in 2001, inainte de intrarea in vigoare a Protocolului de la Kyoto. Aceste tinte au fost mai ambitioase decat cele incluse in Protocol. Lafarge si-a luat angajamentul in vederea unei reduceri absolute de 10 procente a emisiilor de CO2 in tarile industrializate, si a unei reduceri de 20 de procente in emisiile nete pe tona metrica de ciment in intreaga lume in perioada 1990-2010. Pana la sfarsitul anului 2008, Lafarge s-a indreptat cu succes catre obiectivul de reducere de 20 de procente prin obtinerea unei reduceri de 18,4 procente, ceea ce inseamna 20 de milioane de tone metrice de emisii de CO2, economisite anual prin performanta operationala.
In plus, companiile participante la programul Climate Savers al WWF demonstreaza in fiecare zi ca o reducere absoluta a gazelor cu efect de sera nu intra in conflict cu cresterea activitatii. In acest scop, WWF si partenerii sai din programul Climate Savers, precum Lafarge, isi sustin cauza referitoare la schimbarile climatice prin campania comuna “Let the Clean Economy Begin” (Sa inceapa economia curata)**.Pana la sfarsitul anului 2010, companiile incluse in programul Climate Savers vor inregistra in mod colectiv o reducere estimata a emisiilor de carbon de 50 de milioane de tone de la inceperea programului in 1999, ceea ce echivaleaza cu emisiile anuale ale Elvetiei.
Singurul lucru de care este nevoie pentru a reduce emisiile este un acord cu caracter juridic obligatoriu aplicabil in marea majoritate a tarilor, care sa permita companiilor sa implementeze o strategie ambitioasa privind schimbarile climatice. Lafarge, WWF si companiile incluse in programul Climate Savers estimeaza ca negocierile de la Copenhaga vor valorifica vointa politica care ofera lumii un acord de mentinere a cresterilor temperaturilor la nivel global sub 2 grade.
James P. Leape. Director General, WWF International
Bruno Lafont, Presedinte si CEO Lafarge