Conferinta „Environmentally friendly business for the Danube”
Attila KORODI, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Lucia Ana Varga, presedinte al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) au participat astazi la prima zi a conferintei „Environmentally friendly business for the Danube”, eveniment organizat de ICPDR impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Administratia Nationala „Apele Romane”.
In discursul de deschidere, Attila KORODI a mentionat ca Dunarea inseamna sursa pentru dezvoltarea habitatului uman, dar si o sursa pentru mentinerea biodiversitatii din aceasta zona a Europei. Ministrul Mediului a remarcat ca valoarea apei nu este inca apreciata la nivelul la care ar trebui de companiile care o folosesc, in Romania si In Europa, inclusiv prin excesul de apa consumata in procesul tehnologic.
Attila KORODI a atras atentia asupra calitatii apei fluviului Dunarea, care, potrivit ministrului ” trebuie sa se schimbe, deoarece ultimii 50 de ani au adus o scadere a calitatii biodiversitatii, pe tot intregul Bazinului Dunarii. Cu toate acestea, daca observam infrastructura de colectare a apelor uzate, vedem ca, din fericire, sursele de finantate s-au inmultit foarte mult in ultima perioada. Ajunge numai sa mentionez ca 98 de localitati deruleaza proiecte de imbunatatire a calitatii apei avand o valoare totala de 430 milioane euro. Pe de alta parte, exista proiecte din Fondul de Coeziune, ce insumeaza 3 miliarde Euro si vizeaza toate judetele Romaniei, generand infrastructura de 80-130 mil Euro pe fiecare judet. Implementarea acestor proiecte va incepe in curand, multe documentatii find deja transmise la UE pentru aprobare.
In plus, au fost finalizate negocierile cu Banca Mondiala pentru lansarea unui proiect in valoare de 60 milioane Euro privind reducerea poluarii din agricultura la nivel national. Acest proiect amplu, care urmareste reducerea aportului de nitrati in ape, continua un proiect pilot realizat in judetul Calarasi si finantat tot de Banca Mondiala.
Trebuie sa fim responsabili si sa protejam ceea ce ne-a oferit natura, atat habitatele, ariile protejate cat si apa si sa investim din ce in ce mai mult in biodiversitate deoarece acesta este izvorul de sanatate”, a concluzionat Attila KORODI.
La conferinta au mai fost prezenti si Excelenta Sa, Donato Chiarini, reprezentant al Comisiei Europene in Romania, Helmuth Bloech, Director, DG ENV Comisia Europeana si Philip Weller, Secretar Executiv al ICPDR dar si reprezentanti ai marilor companii din Bazinul Dunarii. Evenimentul, care va continua si vineri, 16 noiembrie, isi propune atragerea marilor companii in sprijinirea investitiilor de mediu, pentru imbunatatirea calitatii apelor din bazinul fluviului Dunarea.