15% din municipiile României nu au servicii de salubrizare

Conform celor mai recente informații oficiale (la nivelul anului 2014) comunicate Institutul pentru Politici Publice (IPP) de către autoritățile dintr-un eșantion de 103 municipii din țară, gradul de acoperire cu serviciu de salubrizare în municipiile mari atinge numai 85%, ceea ce constituie un motiv serios de îngrijorare cunoscând fiind faptul că în municipii se generează cea mai mare cantitate de deșeuri, aici fiind cel mai redus cost de preluare/transport deșeuri pentru operator.

În „Analiza națională a stadiului colectării separate și a valorificării deșeurilor în marile aglomerări urbane”, realizată de IPP, Terra Mileniul III și Liga Habitat, la nivelul anului 2014, în mediul urban, rata de colectare separată a deșeurilor nu a înregistrat nicio evoluție, media fiind chiar în scădere față de anii trecuți în condițiile unui trend de scădere a cuantumului tarifului pentru acest serviciu (când așteptarea era să crească având în vedere noile responsabilitpți de colectare separată solicitate operatorilor de salubritate).

În ceea ce privește tipurile de deșeuri colectare separat, ponderea cea mai mare o au, conform datelor oficiale comunicate, în baza legii accesului la informații de interes public, de un eșantion de 103 municipii, deșeurile din sticlă, urmate fiind de cele din hârtie și apoi plastic. La nivelul anului 2014, pe baza acelorași date oficiale comunicate, primele municipii, în ordinea ponderii deșeurilor reciclabile colectate separat din total deșeuri, sunt, în ordine: Roman (75%), Târgu Mureș (34%), Câmpia Turzii (19%).

Serviciul de salubrizare din majoritatea municipiilor mari din România se prestează pe bază de tarif încasat de operator, din eșantionul cuprins în cercetare (103 municipii), analiza identificând doar 16 municipii unde se încasează taxă de salubritate (ex: Galați 56 lei/an, Sfântu Gheorghe 40 lei/lună persoane fizice și 150 lei/ lună persoane jurdice etc.). La nivelul anului 2014 în municipiile mari din România, costurile fluctuază de la 3,22 lei/lună/locuitor – cel mai mic tarif la Arad, până la 12 lei/lună/locuitor la Sibiu– unul dintre cele mai mari tarife. Interesant este sistemul implementat în Piatra Neamț care, potrivit informațiilor furnizare încasează două tipuri de tarife astfel: 3,67 deșeuri selectare separat și 8,44 lei persoană pentru deșeurile neselectate, un asemenea studiu de caz fiind necesar a fi promovat la nivel național pentru impulsionarea celorlalte autorități locale cu răspundere în domeniu.

Tariful mediu la nivel național în anul 2014 a fost de 5,8 lei/persoana față de 6,4 lei/persooană înregistrate în anii trecuți 2013 și 2012 respectiv în continuă scădere față de 2011 (6,99 lei). Comparând cele două modalități de plată din sistem se poate constata o tendință de creștere a cuatumului taxei prin comparație cu cel al tarifului.

Analiza realizată prin proiectului “Dezvoltarea durabilă a comunităților locale prin colectarea selectivă eficientă a deșeurilor”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, a cuprins în eșantionul său toate cele 103 municipii din România.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri