Cele 146 de țări sunt responsabile pentru aproximativ 87% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. România nu se află încă pe listă țărilor cu planuri individuale, însă Uniunea Europeană a depus un plan general, care se aplică tuturor statelor membre.
Până acum, 146 de țări din întreaga lume au depus la Organizația Națiunilor Unite planuri naționale de acțiune pentru punerea în aplicare a obiectivelor referitoare la lupta împotriva schimbărilor climatice. 80% dintre aceste planuri conțin obiective măsurabile și tot atâtea conțin acțiuni concrete care vor fi întreprinse.
Christiana Figueres, Secretar executiv al United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), a declarat:
În ultimele câteva luni, numărul țărilor care au trimis planurile de acțiune a crescut semnificativ: aveam un curs lin, acum avem o adevărată inundație. Această rată de răspuns fără precedent reflectă o recunoaștere din ce în ce mai mare a oportunității de neegalat pe care o avem la nivel național pentri atingerea unei dezvoltări cât mai solide și sustenabile.
Deocamdată, printre cele 146 de țări nu se află și România, însă e de așteptat ca aceasta să depună propriul plan până în luna decembrie, înainte de începerea COP21, la Paris. Oricum, țara noastră se supune obiectivelor din planul general al Uniunii Europene, care obligă statele membre să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030, raportat la nivelurile din 1990.
Față de acest an de referință, la nivelul UE, s-au înregistrat deja reduceri de emisii de aproximativ 19%, simultan cu creșteri de mai mult de 44% ale PIB-urilor țărilor membre. Până în 2020, Uniunea și-a asumat o țintă de reducere a gazelor cu efect de seră de 20%, fiind aproape de îndeplinirea ei.