14/07/2009 WWF – Natura 2000. Oameni si Natura

Secretariatul Coalitiei ONG Natura2000 Romania a primit o sesizare care prezinta urmatoarea situatie:

In situl Natura 2000 Muntii Tarcu (ROSCI0126), mediul natural a ajuns in multe locuri intr-un stadiu de degradare avansat din cauza numeroaselor incursiuni de turism cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, masini 4×4 si snowmobile pe pajistile alpine, in afara drumurilor publice.

Aceste actiuni incalca legea. Conform OUG nr 195/2005, privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), "pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise […] accesul cu mijloace motorizate care utilizeaza carburanti fosili pe suprafata ariilor naturale protejate, in scopul practicarii de sporturi, in afara drumurilor permise accesului public si a terenurilor special amenajate".

Circulatia motorizata pe suprafata ariei naturale protejate a produs deja distrugeri insemnate care sunt greu de refacut, iar aceste actiuni continua. Prin paduri, dar mai ales pe pasunea alpina, motocicletele si ATV-urile au facut santuri adanci. Fiecare iesire mareste aria distrusa, taind noi urme pe langa cele vechi. Odata stratul vegetal indepartat, urmele devin albie pentru torente, se adancesc, iar degradarea devine ireversibila. In felul acesta se distruge un mediu natural unic, cu valoare recunoscuta la nivel international, facand parte din ultimul peisaj forestier intact din Europa (exceptand Scandinavia si Rusia) si pentru care exista deja avizul Academiei Romane de creare a unui parc national.

Asociatia Altitudine a semnalat abaterile de la lege si distrugerile rezultate in repetate randuri autoritatile de mediu competente: Agentia pentru Protectia Mediului Caras-Severin, si Garda de Mediu Caras-Severin, prin adrese in lunile august 2007, aprilie, mai si iunie 2008. In ciuda acestor sesizari, nu s-au luat masurile corespunzatoare pentru a opri ilegalitatile care continua.

Dupa primele doua adrese inaintate APM Caras prin care se solicita comunicarea masurilor luate pentru instituirea regimului de protectie si de control al aplicarii acestuia, data fiind deteriorarea grava a mediului, in raspuns s-a referit doar la actiuni de constientizare si dezbateri publice. Aceasta in situatia in care sesizarile mentionau clar abateri grave de la legislatia in vigoare. Nici la a treia revenire, solicitand informatii despre masurile de protectie pe care APM Caras este obligata sa le ia, conform OUG. 57/20 iunie 2007, cu privire la regimul ariilor naturale protejate, art. 12, al. 2, raspunsul nu a precizat nici o masura concreta luata. In tot acest timp, distrugerile ilegale continua, iar zona se degradeaza tot mai mult.

Garda de Mediu Caras-Severin, careia ii revin obligatiile de control, a procedat la fel de evaziv: conform raspunsului primit, "raspunderea organizarii de actiuni de recreere cu vehicule motorizate este integral a organizatorilor acestora". In acelasi timp, Garda de Mediu se delimiteaza la a "asigura paza ariilor protejate", care ar reveni Politiei Comunitare. Insa privind obligatia de control care ii revine prin lege, dupa multiplele ilegalitati semnalate concret, cu mentionarea numelor organizatorilor de actiuni enduro, raspunsul furnizat se rezuma la "impunerea unor masuri concrete impuse".
Este absolut necesar sa se gaseasca solutii concrete la situatia care se perpetueaza de atata timp si sa se ia atat masuri de prevenire (instalarea pe drumurile de acces si in principalele comune limitrofe de panouri informative care sa atraga atentia asupra statutului protejat al zonei si al interdictiei de circulatie motorizata in afara drumurilor publice, instalarea la punctele de acces critice de bariere controlate) cat si masuri de sanctionare a prezentelor abateri, conform legii.

Natura in muntii Tarcu a ajuns intr-o situatie critica. In acest ritm, zecile si uneori sutele de vehicole motorizate care agreseaza pajistile alpine in fiecare saptamana vor transforma o arie protejata intr-o zona de dezastru ecologic.

Pentru orice alte detalii despre acest caz poate fi contactat Asociatia Altitudine, persoane de legatura, Octavian Radu Topai si Marius Minea, sau Secretariatul Coalitiei ONG Natura2000 Romania.

Stimate domn, Stimata doamna…

Coalitia ONG Natura2000 Romania revine cu prezentarea celui de al doilea caz relevat din seria de scrisori de informare privind situatia ariilor protejate din Romania. Impreuna cu Asociatia Altitudine, va cerem sa actionati pentru rezolvarea situatiei ilegale din situl Natura 2000 Muntii Tarcu (ROSCI0126). In aceasta zona mediul natural a ajuns in multe locuri intr-un stadiu de degradare avansat din cauza numeroaselor incursiuni cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, masini 4×4 si snowmobile pe pajistile alpine, in afara drumurilor publice.

Aceste actiuni incalca legea, intrucat conform OUG. Nr. 195/2005, privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), "pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise […] accesul cu mijloace motorizate care utilizeaza carburanti fosili pe suprafata ariilor naturale protejate, in scopul practicarii de sporturi, in afara drumurilor permise accesului public si a terenurilor special amenajate".

Circulatia motorizata pe suprafata ariei naturale protejate a produs distrugeri insemnate ale habitatelor de interes comunitar, aceste activitati continuand si in prezent. Asociatia Altitudine a semnalat abaterile de la lege si distrugerile rezultate in repetate randuri autoritatilor de mediu competente, respectiv Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin, si Garzii de Mediu Caras-Severin, prin adrese in lunile august 2007, aprilie, mai si iunie 2008. In ciuda acestor sesizari nu s-au luat masurile necesare pentru a opri aceste ilegalitati. Mai multe detalii veti gasi in sesizarea atasata acestei scrisori.

spot_img

Ultimele știri