Mai mult de 140 milioane de oameni din trei regiuni în curs de dezvoltare riscă să fie strămutați din cauza schimbărilor climatice până în 2050, conform unui raport realizat de Banca Mondială.
În cadrul raportului, au fost analizate trei regiuni în care trăiesc 55% dintre locuitorii țărilor în curs de dezvoltare. Conform estimărilor, Africa Subsahariană va fi cea mai afectată regiune, cu 86 de milioane de oameni strămutați intern până în 2050. În sudul Asiei vor fi strămutați în jur de 40 de milioane de locuitori, iar în America Latină, 17 milioane.
În regiunile studiate, aproape 3% din populație ar putea fi nevoită să se mute. La nivel global, estimările arată că zeci de milioane de oameni vor fi afectați, creând probleme pentru guvernele naționale și locale.
Migrația internă poate cauza perturbări ale dezvoltării economice și sociale, punând presiune pe infrastructură, resurse și pe piața de muncă. John Roome, director al departamentului de schimbări climatice la Banca Mondială, a declarat că evitarea unei crize este încă posibilă.
„Migrația cauzată de schimbări climatice va fi o realitate, dar nu este necesar să fie o criză, dacă luăm măsuri acum și acționăm cu fermitate. Proiectanții locali trebuie să se asigure că resursele sunt puse la dispoziție într-un mod cuprinzător și coordonat.”
Raportul prezintă trei acțiuni cheie pe care guvernele ar putea să le ia pentru a reduce impactul migrației, printre care se numără accelerarea măsurilor luate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și includerea migrației cauzate de schimbări climatice în planurile naționale de dezvoltare.
Luarea acestor măsuri ar putea duce la scăderea numărului migranților. Conform raportului, o dezvoltare economică incluzivă, care oferă educație mai bună și infrastructură, ar putea scădea migrația internă în cele trei regiuni la cel mult 105 milioane. Dacă vor fi luate măsuri drastice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, numărul de migranți ar putea scădea cu mai mult de 100 milioane.
Schimbările climatice vor afecta în mod special regiunile cele mai sărace. Secetele, intensificarea furtunilor, pierderile de recoltă și creșterea nivelului mării vor fi cauzele principale ale migrațiilor.