13/01/09 Daciana Sarbu: Reducerea riscului folosirii pesticidelor va contribui la o agricultura durabila

Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu a declarat, luni seara, ca reducerea riscului si impactului asociate cu utilizarea pesticidelor va contribui la asigurarea unei agriculturi durabile. Eurodeputata a subliniat totodata ca anumite state membre, printre care si Romania, se confrunta cu un grad ridicat de infestare a terenurilor agricole.

Interventia doamnei Sarbu a avut loc in cadrul dezbaterii raportului Klass/Breyer vizand "Directiva cadru privind utilizarea durabila a pesticidelor/ Regulamentul privind comercializarea produselor fitosanitare".

"Utilizarea produselor fitosanitare in conformitate cu practicile agricole eficiente este esentiala pentru producerea unor cantitati suficiente de alimente de calitate care sa ofere o protectie ridicata a sanatatii consumatorului si a mediului inconjurator. Reducerea riscului si impactului asociate cu utilizarea pesticidelor si stabilirea unor tinte de reducere a frecventei folosirii acestor produse vor contribui la asigurarea unei agriculturi durabile. Prezenta unui nivel ridicat de pesticide in alimentele consumate in Uniunea Europeana este rezultatul dependentei de aceste produse chimice care, desi sunt necesare pentru controlul infestarii si cresterea randamentului productiei, pot avea efecte negative asupra sanatatii publice”, a declarat Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI).

"Anumite state membre, printre care si Romania, se confrunta cu un grad ridicat de infestare a terenurilor agricole, utilizarea pesticidelor fiind aparent metoda cea mai buna pentru eliminarea daunatorilor. Din acest motiv, propunerile de aplicare a managementului integrat al pesticidelor, utilizarea substantelor alternative si gestionarea riscurilor vor favoriza producerea unor alimente agricole corespunzatoare, care sa tina seama de mediul inconjurator si siguranta sanatatii publice, reducand astfel dependenta de produsele fitosanitare. Totodata, numarul mare de daunatori existenti pe suprefetele agricole din Romania ne obliga sa folosim tratamentele din avion, insa odata cu intrarea in vigoare a Directivei, aceste pulverizari se vor face doar atunci cand nu exista solutii alternative viabile de combatere a daunatorilor pentru a se asigura un nivel suficient de protectie a mediului", potrivit deputatei europene.

In viziunea Dacianei Sarbu, rezultatul compromisului in acest dosar asigura un echilibru intre disponibilitatea produselor fitosanitare -si implicit a unei cantitati suficiente a produselor alimentare-, mentinerea competitivitatii fermierilor europeni si cresterea gradului de protectie a mediului si a sanatatii publice.

„Totodata, propunerea de regulament referitoare la colectarea datelor statistice pentru masurarea progresului privind reducerea riscurilor asociate utilizarii pesticidelor joaca de asemenea un rol important in atingerea obiectivelor stabilite in cadrul Strategiei tematice privind utilizarea durabila a pesticidelor si va contribui la diminuarea impactului acestor produse chimice asupra mediului si sanatatii publice”, a mai declarat Daciana Sarbu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri