Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice – 14 octombrie 2020 – ajunsă la cea de-a treia ediție, a fost cea mai larg mediatizată de până acum. Evenimentul care a reunit organizații din întreaga lume, a promovat eliminarea corectă a echipamentelor electrice și electronice în vederea reutilizării, recondiționării și a reciclării, potrivit Ecotic.
WEEE Forum – organizație internațională formată din organizații de transfer responsabilități (OTR) din domeniul managementului deșeurilor electronice din întreaga lume, a implicat 127 de organizații din 51 de țări de pe 6 continente împreună cu multe alte entități, în promovarea Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electronice cu activități, rapoarte de știri și campanii online.
Toate aceste organizații au dezvoltat activități mult mai ample față de cele din edițiile anterioare, chiar și în contextul îngrijorător în ceea ce privește volumele și tratarea deșeurilor electronice, crescând astfel gradul de conștientizare al problemei.
Pentru a marca această zi, WEEE Forum a elaborat un raport în parteneriat cu Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor ONU, care a subliniat infrastructura necesară industriei de comunicații. De asemenea, WEEE Forum a lansat un material video cu copii din întreaga lume care îndeamnă la debarasarea în mod corespunzător de deșeurile electronice. Reprezentanta ECOTIC în acest video este Sophie care a înțeles și ea, la cei 6 ani, cât de importantă este colectarea separată.
Pe de altă parte, Basel Rotterdam și Stockholm Conventions, UNIDO, UNITAR și UN Habitat au organizat seminarii online în data de 14 octombrie și conferințe, au loc cu aceasta ocazie campanii de colectare în numeroase țări, apariții TV, radio și promovare intensă pe rețelele sociale și diseminare în presă, inclusiv un articol pe site-ul Forbes. O scurtă prezentare generală a activităților la nivel mondial poate fi găsită aici.
În România, ECOTIC a dezvoltat numeroase campanii de conștientizare și informare asupra colectării separate și a reciclării deșeurilor electronice. Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară” a revenit pe micile ecrane și YouTube și aduce în sprijinul cetățenilor un număr de call center (021.9641 ) de la care pot afla soluțiile de predare separată a DEEE.
Pe 14 octombrie s-a lansat și quiz-ul „Monștrii din groapă” – un quiz dezvoltat împreună cu Seneca Ecologos care ajută la înțelegerea colectării separate și importanța acesteia.
Companii partenere ale ECOTIC au dat exemple de bune practici și au contribuit la promovarea acestei zile prin desfășurarea unor campanii interne de informare și colectare dedicate angajaților. Astfel au crescut gradul de conștientizare a reciclării în rândul angajaților.
În Brașov, ECOTIC și EcoCivica Center au dezvoltat o campanie de colectare locală și o activitate de informare în școli – cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de autorități.
Gestionarea și procesarea corectă a deșeurilor electronice este o modalitate excelentă de scădere a exploatării materiilor prime, reducerea emisiilor și stimularea dezvoltării locale și a locurilor de muncă. Majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, dar 80% din energia utilizată de un smartphone pe parcursul ciclului său de viață se întâmplă înainte de a ajunge la consumator, deci trebuie ca dispozitivele electronice să aibă o durată de viață mai mare, să fie mai durabile și mai ușor de reparat”, a declarat comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Suntem încă o dată extrem de mulțumiți și încântați de modul în care Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice a fost promovată în întreaga lume de către organizațiile colective din WEEE Forum, entități importante la nivel mondial, precum cele legate de Organizația Națiunilor Unite și alte organizații. Dar a fost deosebit de remarcabil anul acesta faptul că organizațiile și persoanele influente, unele cu multe milioane de adepți pe rețelele sociale, au participat independent la eveniment și l-au folosit pentru a trimite mesaje convingătoare”, a explicat Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum.
Deșeurile electronice sunt un flux de deșeuri în creștere rapidă și care necesită o gestionare atentă pentru a se asigura că toate componentele periculoase sunt tratate eficient și că materiile prime rare și critice pe care le conțin pot fi recuperate și utilizate din nou pentru producerea de articole noi. Este esențial ca mesajul să fie transmis consumatorilor”, a mai spus acesta.
Citește și: