Studiu: Peste 1200 de specii de animale sunt foarte aproape de extincție din cauza activității umane

Peste 1.200 de specii de animale sunt amenințate cu dispariția în peste 90% din habitatele lor și vor ajunge la extincție dacă nu vor fi luate măsuri de conservare, conform unui nou studiu.

Malaezia, țara cea mai afectată de factorii care duc la pierderea biodiversității

Cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia și Wildlife Conservation Society au analizat amenințările înfruntate de 5.457 de specii de păsări, mamifere și amfibieni pentru a determina care părți din arealul de răspândire al speciilor sunt cele mai afectate de factorii cunoscuți care duc la pierderea biodiversității.

Noul studiu vine de la aceeași echipă de cercetători care a descoperit că doar cinci țări controlează 70% din zonele sălbatice ale lumii.

Noul studiu cartografiază puncte critice unde speciile sunt afectate de agricultură, urbanizare, iluminat nocturn, străzi, căi ferate, căi navigabile și densitatea populației, precum și zonele unde speciile se pot adăposti de aceste amenințări.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea habitatelor sunt afectate, „limitând sever zona în înteriorul căreia o specie poate supraviețui”.

Cea mai îngrijorătoare a fost descoperirea că 1.237 de specii, aproape o pătrime din speciile evaluate, sunt afectate de amenințări în peste 90% din arealul lor de răspândire.

Situația este și mai critică pentru 395 de specii, care sunt afectate de cel puțin o amenințare în întregul lor areal de răspândire.

„Aceste rezultate sunt foarte alarmante deoarece amenințările pe care le-am identificat sunt specifice speciilor. Ele sunt principalele cauze ale declinului speciilor și motivul pentru care sunt amenințate cu extincția. Când o amenințare se suprapune cu habitatul unei specii, știm că aceasta va fi în declin în continuare.”, a declarat James Allan, cercetător la Universitatea din Queensland și autor principal al studiului.

Mamiferele sunt cel mai afectat grup studiat. În medie, 52% din arealul lor de răspândire este degradat de amenințări.

Două mari amenințări care nu au fost analizate sunt bolile care afectează amfibienii și schimbările climatice, care amenință toate speciile.

Cele mai mari probleme care vor afecta biodiversitatea în 2019

Cele mai afectate cinci țări au fost identificate în sud-estul Asiei. Malaezia se află pe primul loc, urmată de Brunei și Singapore.

Cele mai afectate biomuri includ mangrovele, pădurile umede tropicale și sub-tropicale din sudul Braziliei, Malaezia și Indonezia și pădurile uscate tropicale și sub-tropicale din India, Myanmar și Thailanda.

Țările cu cele mai întinse zone de refugiu au fost identificate tot în sud-estul Asiei, precum și în pădurea Amazoniană, regiuni din Anzi și Liberia, în vestul Africii.

Cercetătorii spun că este nevoie de măsuri de protejare a acestor zone neafectate de activitatea umană și că toate amenințările identificate pot fi oprite prin eforturi de conservare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri