12 milioane de hectare de păduri tropicale, pierdute în 2018

Aproximativ 12 milioane de hectare de păduri aflate în zonele tropicale ale lumii au fost pierdute în 2018, echivalentul a 30 de terenuri de fotbal pe minut, conform raportului Global Forest Watch.

Deși rata defrișărilor la nivel global este mai redusă decât în 2016 și 2017, rămâne a patra cea mai mare începând cu 2001.

Distrugerea pădurilor primare este în special îngrijorătoare. În 2018, a fost defrișată o zonă cu păduri primare de dimensiunea Belgiei.

Aceste păduri sunt vitale pentru susținerea biodiversității și adăpostesc numeroase animale sălbatice, multe pe cale de dispariție. De asemenea, pădurile bătrâne stochează o cantitate vastă de dioxid de carbon.

Frances Seymour, directoare la World Resources Institute, a explicat că pentru fiecare hectar pierdut de pădure, suntem cu un pas mai aproape de scenariile în care schimbările climatice scapă de sub control.

Conform studiului, în 2002, Brazilia și Indonezia contribuiau cu 71% din pierderile pădurilor primare tropicale. În 2018, procentul a scăzut la 46%. În schimb, Republica Democrată Congo este acum pe locul al doilea în ceea ce privește pierderile de păduri primare, în timp ce țări ca Bolivia, Columbia și Peru au înregistrat creșteri ale ratelor defrișărilor.

O nouă hartă dezvăluie distrugerea regiunii Amazoniene de către exploatări miniere ilegale

Madagascar a pierdut 2% din întreaga sa pădure primară în 2018, mai mult decât orice altă țară tropicală.

„Deseori, pierderea unei zone de pădure este asociată cu o înmormântare pentru că în fiecare an sute de oameni sunt omorâți când încearcă să oprească minerii, tăietorii de lemne, fermierii și alte interese comerciale de la a apropria bogăția pădurilor lor – imperativul moral de a lua măsuri legat de aceste numere este de necontestat și urgent.”, a declarat Seymour.

Indonezia a reușit să reducă pierderile de păduri primare din 2018 la aproximativ 40%, declin posibil datorită unor ani mai umezi care au limitat sezonul de incendii, dar și datorită măsurilor guvernamentale care au sporit protecția pădurilor.

Cercetătorii spun că nu este încă clar dacă schimbările legislative de mediu aduse de președintele Jair Bolsonaro au făcut vreo diferență. Volumul defrișărilor pădurilor amazoniene din Brazilia în 2018 a ajuns la 1.3 milioane de hectare.

spot_img

Ultimele știri