Peste 100 de specii noi de plante au fost descoperite în 2018

Oamenii de știință au descoperit 128 de specii noi de plante vasculare și 44 de specii noi de fungi în 2018, însă multe dintre ele se îndreaptă deja spre dispariție.

Printre noile descoperiri se numără un copac de junglă care poate atinge 24 de metri, Talbotiella cheekii. Acesta este deja pe cale de dispariție în Guinea din cauza defrișărilor pădurilor tropicale.

Martin Cheek, biolog la Kew Gardens, a declarat că este incredibil că încă descoperim specii noi de plante și fungi, însă avertizează că majoritatea noilor plante se află în zone neprotejate și sunt foarte vulnerabile la extincție.

„Este fără îndoială o cursă contra timpului. Dacă speciile nu sunt descoperite în mod oficial și numite, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii nu va accepta o evaluare a stării de conservare a acestora. Atunci speciile au o șansă mai bună de a supraviețui.”

Cheek a publicat un studiu care detalia descoperirea unui copac în Camerun, Vepris bali, despre care se crede că a dispărut înainte să fie numit. El speră că numirea lui va încuraja oamenii să îl caute, după ce a fost găsit acum câțiva ani într-o rezervație naturală din Camerun.

„Multe dintre aceste noi specii au potențiale beneficii pentru umanitate, de la frumoase plante de ghiveci la noi medicamente sau culturi, dar din păcate descoperim că majoritatea acestor noi specii sunt amenințate cu dispariția din cauza distrugerii habitatelor, sau chiar probabil au dispărut deja.”, a declarat Cheek pentru The Guardian.

Mii de specii de plante puțin cunoscute sunt în pericol de dispariție

O altă plantă, Lebbiea grandiflora, a fost descoperită lângă o cascadă în Sierra Leone. Este clasificată deja ca amenințată critic de către IUCN, din cauza impactului negativ al exploatărilor miniere și al unui proiect hidroelectric. Oamenii de știință se tem că va dispărea în următorii doi ani, iar Cheek intenționează să culeagă semințe pentru a o conserva.

O nouă specie de orhidee, Paphiopedilum papilio-laoticus, a fost descoperită pe piața neagră în capitala Laosului, Vientiane, de către Andre Schuiteman, cercetător la Kew, care a descris planta ca fiind „o specie spectaculoasă dar foarte amenințată, cu un imens potențial horticol.” Specia este pe cale de dispariție deoarece colecționarii comerciali de plante fac comerț ilegal cu specii native sălbatice pe piețele locale și prin internet.

Green Report Shop Produse ECO

Planta cu flori Kindia gangan, descoperită pe stânci de gresie în Guinea, este polenizată de către lilieci. Analiza polenului arată că acesta conține peste 40 de substanțe chimice triterpenoide, care au beneficii medicinale și sunt studiate pentru proprietățile lor anti-cancerigene.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri