100 de miliarde de euro pentru “inverzirea” agriculturii

Parlamentul European, Consiliul de Ministri al UE si Comisia Europeana au ajuns la un acord privind o reforma a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de dupa 2013.  Astfel, intre 2014 si 2020 vor fi investiti peste 100 de miliarde de euro intr-un efort de a ajuta agricultura sa raspunda provocarilor din domeniile calitatii solului si a apei, biodiversitatii si schimbarilor climatice

Fiecare stat membru, fiecare teritoriu si fiecare agricultor va contribui la solutionarea problemei durabilitatii si a luptei impotriva schimbarilor climatice, prin aplicarea unor masuri simple, al caror impact pozitiv a fost deja demonstrat.

Potrivit datelor Comisiei Europene, 30% din platile directe vor fi legate de respectarea celor trei practici agricole benefice pentru mediu: diversificarea culturilor, mentinerea pajistilor permanente si conservarea a 5 % si apoi a 7 % din zonele de interes ecologic, incepand din 2018 sau de alte masuri considerante cel putin echivalente din punctul de vedere al beneficiilor pentru mediu.

De asemenea, cel putin 30 % din bugetul programelor de dezvoltare rurala vor trebui alocate unor masuri de agromediu, sprijinirii agriculturii ecologice sau unor proiecte legate de investitii sau masuri de inovare in favoarea mediului.

Totodata masurile de agromediu vor fi consolidate. Ele vor trebui sa vina in completarea practicilor aplicate in cadrul masurilor de inverzire. Aceste programe vor trebui sa fie mai ambitioase si deci mai eficace din punctul de vedere al protectiei mediului (garantia absentei dublei finantari).

Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala

Acest acord va conduce la schimbari profunde: plati directe mai echitabile si mai verzi, consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului alimentar si asigurarea unei mai mari eficacitati si transparente a PAC. Aceste decizii constituie un raspuns ferm al UE in fata provocarilor legate de securitatea alimentara, schimbarile climatice, cresterea economica si crearea de locuri de munca in zonele rurale. Politica agricola comuna va aduce o contributie importanta la realizarea obiectivului global de promovare a unei cresteri durabile, inteligente si incluzive”, a declarat Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Toate elementele reformei se vor aplica de la 1 ianuarie 2014, cu exceptia noii structuri a platilor directe (plati „verzi”, sprijin suplimentar pentru tineri etc.), care va intra in vigoare incepand din 2015, pentru a da timp statelor membre sa-i informeze pe agricultori in legatura cu noua PAC si sa-si adapteze sistemele informatice de gestionare a PAC.

spot_img

Ultimele știri