100.000 de voci împotriva energiei nucleare în România

Nu va mai trebui să îți faci griji legate de cozi! Nu va mai trebui să îți faci griji legate de aglomerație! Nu va mai trebui să îți faci griji legate de trafic! După un dezastru nuclear asta va fi ultima ta grijă. Este mesajul celei mai recente campanii marca Greenpeace ce vizează oprirea construirii de noi reactoare și centrale nucleare în România.

Campania își propune să vină ca un răspuns la numeroasele probleme din sectorul energiei nucleare, precum lipsa transparenței, nerespectarea legislației și a acordurilor internaționale, acordarea ilegală de subvenții pentru construirea de reactoare nucleare, se arată într-un comunicat al Greenpeace România.

Singura centrală nucleară din România care are 2 reactoare (Cernavodă 1 și 2) este amplasată într-o zonă cu risc seismic. În prezent se intenționează construirea a două noi reactoare nucleare (Cernavodă 3 și 4) și o nouă centrală nucleară, a cărei locație nu a fost făcută publică. Greenpeace a obținut în instanță lista locațiilor posibile pentru amplasarea unei noi centrale nucleare. În acest sens, Greenpeace România a lansat o petiție online, al cărei obiectiv este strângerea a 100.000 de semnături valide împotriva construirii de noi reactoare nucleare, cu scopul de a le depune în Parlament pentru inițierea unei propuneri legislative”, potrivit reprezentanților Greenpeace România.

Un studiu Greenpeace România relevă că există cel puțin câte un accident/incident nuclear pentru fiecare zi din an. Deșeurile nucleare reprezintă încă una dintre problemele majore cu care se confruntă acest sector, cu atât mai mult cu cât nu s-a găsit până la momentul actual o soluție finală și sigură de gestionare a acestora.

Germania, Belgia, Elveția, Lituania, Bulgaria, Italia au decis să renunțe treptat la energia nucleară. Austria a interzis construirea de centrale nucleare în anii 70, după organizarea unui referendum, iar, recent, tot în Austria au fost interzise chiar și importurile de energie nucleară. Acestea sunt doar câteva dintre țările care au făcut alegerea de a renunța la energia nucleară, după accidentul de la Fukushima Daiichi de pe 11 martie 2011, zi rămasă în istorie drept ziua în carePământul s-a cutremurat.

spot_img

Ultimele știri