Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat UniCredit Tiriac Bank o noua finantare in valoare de 10 milioane euro destinata imprumutarii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) care investesc in eficienta energetica si in proiecte de energie regenerabila de scara redusa.
Exista in Romania un potential semnificativ de a economisi energie, iar finantarea pe termen lung acordata de BERD va ajuta la reducerea barierelor cu care se confrunta inca sectorul privat in ceea ce priveste obtinerea finantarilor pentru proiectele de eficienta energetica”, a declarant Sylvia Gansser-Potts, Director BERD pentru Institutii Financiare.
Imprumutul BERD, impreuna cu asistenta tehnica si stimulentele pentru investitii finantate de catre Uniunea Europeana, vine intr-un moment in care sectorul privat din Romania, afectat de criza din zona euro si de deficitul de finantare, se confrunta cu o nevoie sporita de fonduri pe termen lung.
Angajamentul UniCredit Tiriac Bank, precum si experienta in finantarea IMM-urilor,imbinate cu competenta dovedita a BERD in implementarea programelor de eficienta energetica, ofera o baza solida pentru succes in acest nou parteneriat”, a declarat Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.
Imprumutul de 10 milioane euro este acordat in cadrul Planului Comun de Actiune al IFI-urilor pentru Crestere Economica in Europa Centrala si de Sud-Est lansat in noimbrie 2012 de catre BERD, Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Mondiala. Acest plan reprezinta un raspuns direct la impactul continuu al problemelor din zona euro asupra economiilor din Europa emergenta si include angajamente totalizand 30 miliarde euro, pe o perioada de doi ani.
Pana in prezent, BERD a investit in Romania aproximativ 6,3 miliarde euro si a mobilizat din alte surse de finantare peste 13 miliarde euro pentru aceste proiecte. De la lanarea Initiativei BERD privind Energia Durabila, in 2006, Banca a acordat Romaniei peste 645 milioane euro pentru investitii in energie durabila, cu o valoare totala a proiectelor de aproximativ 3,9 miliarde euro.