10 măsuri care pot ajuta lumea să încetinească încălzirea globală

Eficientizarea consumului de energie și investițiile în transformarea orașelor în citadele verzi sunt două dintre cele 10 măsuri identificate într-un nou raport internațional al Comisiei Mondiale pentru Economiei și Climă, care pot ajuta lumea să își atingă obiectivul de încetinire a încălzirii globale și să stimuleze în același timp creșterea economică, informează Reuters.

terra

Acționând pe cele 10 direcții, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră va fi de 59% și până la 96% până în 2030, astfel încât încălzirea globală va fi ținută sub pragul de 2 grade Celsius. „Am identificat unele dintre cele mai promițătoare oportunități. Cea mai profitabilă este eficiența energetică”, a declarat Felipe Calderon, fost președinte mexican care prezidează Comisia Mondială pentru Economie și Climă.

Calderon a cerut grupului celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii de a stabili standarde de înaltă eficiență energetică la nivel mondial în sectoare cum ar fi iluminatul public, vehicule și clădiri, estimând că reducerea risipei de energie ar putea stimula producția economică mondială cu până la 18 milioane dolari până în 2035.

Potrivit raportului, investițiile în orașe vizează dezvoltarea unui transport public curat, izolarea construcțiilor și o mai bună gestionare a deșeurilor. Toate aceste măsuri ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului și aduce economii în valoare de 16,6 miliarde dolari până în 2050.

În afară de eficiența energetică și transformarea orașelor, raportul pune accent pe dezvoltarea silviculturii, păstrarea unui ritm investițional de 1.000 de miliarde de dolari pe an dezvoltarea capacităților de energie regenerabilă, stabilirea prețurilor pentru tona de carbon, reducerea emisiilor din trasportul terestru și aviație, dar și pe sprijinirea sectorului de inovații poentru dezvoltarea de tehnologii cu emsiii reduse emisii reduse de carbon.

Raportul de anul trecut a estimat, de exemplu, că poluarea aerului, în mare parte provenită din arderea cărbunelui și a petrolului, a adus o pierdere de 4,4% la Produsul Interb Brut  mondial. De asemenea, acest gen de poluare a provocat decesul a peste 3,7 milioane de persoane.

Citește și:

VIDEO 135 de ani de încălzire globală în 30 de secunde

România a coborât 39 de locuri în topul țărilor pregătite pentru schimbări climatice

 

spot_img

Ultimele știri