Numarul judetelor afectate de inundatii si ploi a scazut la zece, in cursul noptii de miercuri spre joi, 147 de persoane fiind, in continuare, evacuate din locuinte sau gospodarii, dintre care cele mai multe in judetul Arad, a anuntat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), citat de Mediafax.
Judetele afectate in continuare de inundatii sunt Alba, Arad, Botosani, Cluj, Dolj, Iasi, Neamt, Salaj, Suceava si Vrancea, unde mai sunt evacuate 147 de persoane, potrivit situatiei la nivel national pana joi la ora 9.00.
Cele mai multe persoane evacuate sunt in judetul Arad (118), urmat de Botosani (24) si Cluj (cinci).
In total sunt inundate 1.726 de gospodarii si locuinte, 2.829 de hectare de teren agricol, 2.079 de hectare de pasuni, fanete si paduri, 34,2 kilometri de drumuri judetene, 81 de kilometri de drumuri comunale, 88 de poduri si podete, iar 753 fantani sunt colmatate.
Pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteo au actionat 381 de angajati ai IGSU, alaturi de alti 332 de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Administratiei Drumuri Nationale si ai altor structuri.
Judetul Alba
Aproape 600 de locuinte din judetul Alba au fost inundate in urma ploilor torentiale din ultimele zile, trei case au fost distruse de viituri, iar patru au fost avariate grav, fiind in pericol sa se prabuseasca, potrivit unui bilant prezentat joi de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Alba (ISU), Alina Balas, a declarat joi ca potrivit ultimului bilant centralizat de autoritatile din Alba, in urma ploilor din ultimele zile 590 de locuinte au fost inundate, trei case au fost distruse de viituri, patru locuinte au fost avariate grav, iar alte trei anexe gospodaresti s-au prabusit.
Balas a spus ca peste 800 de subsoluri si aproape 1.400 de anexe gospodaresti au fost inundate, aproximativ 33 de kilometri de drumuri judetene si comunale au fost afectate de viituri, doua poduri au fost distruse, iar 27 de podete si poduri au fost afectate sau colmatate.
Purtatorul de cuvant al ISU Alba a adaugat ca, in urma precipitatiilor puternice, 16 sedii de institutii si mai multe sedii de firme au fost inundate, iar cateva sute de metri de retea de telefonie si electricitate au fost rupte de rafalele puternice de vant. Alina Balas a precizat ca defectiunile din retelele de electricitate si telefonie au fost remediate.
Potrivit sursei citate, precipitatiile abundente au produs pagube si in agricultura, peste 1.100 de hectare de culturi agricole fiind calamitate, aproximativ 140 de hectare de fanete fiind inundate, iar zeci de tone de furaje fiind distruse de apa.
Inundatiile au ucis si aproape 150 de animale din gospodariile localnicilor din zonele afectate, iar 226 de fantani au fost colmatate, apa nefiind potabila.
In total, in judetul Alba inundatiile au produs pagube in 18 localitati, cele mai afectate fiind Ocna Mures, Lopadea Noua, Aiud, Ciumbrud si Hoparta.
De asemenea, o femeie din localitatea Uioara de Jos, apartinand orasului Ocna Mures, a murit dupa ce casa in care locuia a fost daramata de o viitura puternica.
Alte 45 de persoane au fost salvate din calea apelor de pompieri si salvamontisti, aproximativ 40 dintre acestea fiind in prezent evacuate din locuintele lor si cazate temporar la rude si prieteni.
Judetul Cluj
Aproape 1.400 de locuinte din 46 de localitati din judetul Cluj au fost afectate de inundatii, in ultimele zile, iar opt case sunt in pericol de surpare, arata datele unui bilant prezentat joi de catre prefectul Florin Stamatian.
Stamatian a afirmat ca in judetul Cluj au fost afectate, in total, 46 de localitati, unde au fost inundate 1.388 de locuinte si 208 anexe gospodaresti.
"In urma inundatiilor, opt case sunt in pericol de surpare, din care cinci in satul Calata, comuna Calatele, si trei in satul Prunis, comuna Ciurila. Trist este ca avem afectate peste 16.000 de hectare de culturi agricole inundate, gradul de afectare fiind cuprins intre 60 si suta la suta. Sunt 107 poduri si podete afectate, din care 19 distruse si 279 fantani afectate", a spus Florin Stamatian.
Potrivit bilantului, in urma inundatiilor din judetul Cluj au murit zeci de animale si pasari de curte.
Conform prefectului, autoritatile locale si judetene din Cluj vor intocmi o evaluare a pagubelor, urmand sa fie solicitate fonduri din partea Guvernului.
Judetul Neamt
Peste o suta de gospodarii si case, terenuri agricole si sectoare de drum din 13 localitati din judetul Neamt, printre care si municipiul Piatra-Neamt, au fost inundate in urma ploilor abundente, douazeci de familii fiind izolate dupa ce apa a distrus un drum de acces.
Potrivit datelor centralizate joi de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt, zece locuinte, 104 gospodarii, anexe si curti, 37 de beciuri, peste 20 de hectare de teren arabil si cinci hectare de pasuni si fanete au fost inundate, iar 28 de fantani au fost afectate.
De asemenea, peste 15 kilometri de drum comunal si 5,2 kilometri de drum judetean au fost avariate, astfel ca circulatia se desfasoara cu dificultate. Totodata, 13 podete, o pasarela si trei poduri, precum si 25 de gabioane care protejau malurile au fost distruse de ape.
In municipiul Piatra-Neamt, paraul Potocina a inundat 16 gospodarii, cinci case si sase beciuri din cartierul Ciritei, iar un kilometru de drum a fost avariat.
"Ploile nu s-au oprit, au fost scurgeri de pe versanti, colmatari si au aparut noi situatii fata de cele precedente. Toate institutiile cu responsabilitati in domeniu si comitetele locale pentru situatii de urgenta au luat masurile necesare in astfel de situatii si monitorizam impreuna evolutia fenomenelor, atat meteorologice cat si hidrologice, pentru limitarea efectelor si pentru ca oamenii sa nu fie pusi in pericol", a declarat, joi, subprefectul judetului Neamt, Vasile Sendrea.