10 greseli de evitat cand va apucati de gradinarit

Tot mai multi oraseni decid sa se apuce de gradinarit pentru relaxare sau pentru satisfactia de a manca macar o salata din legumele sadite si ingrijite de mana lor, fara conservanti si ierbicide.  

Chiar daca locuiti la bloc, va puteti oricand planta propriile rosii sau capsuni, in ghivece sau in gradinitele din fata blocului. Totusi, a planta legume intr-un mod ecologic, chiar si in cantitati mici, este o provocare pentru un gradinar incepator. Iata 10 greseli pe care trebuie sa le evitati daca vreti ca munca voastra sa dea roade:

1. Nu saditi plantele fara sa pregatiti solul

Plantele se dezvolta atunci cand dispun de un sol fertil, bogat in substante organice. Avand in vedere ca gunoiul de grajd nu este la indemana oricui, o solutie ideala este compostul, care se gaseste in comert sau poate fi obtinut din deseurile menajere din buctarie, transformate intr-un compus bogat in nutrienti. 

2. Nu va aruncati la culturi dificile

Este mai bine sa începeti cu plante usor de crescut, cum ar fi salata verde, spanacul, ceapa, dovleceii, patrunjelul, fasolea si rosiile. In plus, acestea sunt folosite tot timpul, asa ca e ideal sa le aveti proaspete in bucatarie. 

3. Plantele nu pot fi sadite oricand

Plantele sunt extrem de sensibile la temperatura. Dacă nu aveti nicio idee despre insamantare sau recoltare, informati-va despre fiecare cultura in parte si aflati care este perioada propice pentru sadirea lor.

4. Nu cheltuiti mult pe rasaduri

Intrebati cunoscutii si prietenii daca au rasaduri sau seminte in gradinitele lor. In acest fel nu veti plati ambalajele si transportul incluse in pretul plantelor din comert. In plus, veti avea garantia unor soiuri deja cultivate si veti sti la ce rezultate sa va asteptati. 

5. Nu va apucati de treaba fara sa faceti un plan

Ganditi-va inainte de cata lumina dispune zona in care se vor afla plantele. O regula simpla spune ca daca veti consuma fructele sau radacina, plantele trebuie sa stea la soare. Daca le cresteti pentru frunze, plantele pot creste si in zone mai umbrite. 

6. Nu inghesuiti plantele

Fiecare planta are nevoie de spatiu ca sa creasca. Daca ati apucat totusi sa le saditi si sunt prea inghesuite, scoateti din rasaduri, puneti-le in ghivece si oferiti-le prietenilor, s-ar putea sa-i inspire si pe ei sa se apuce de gradinarit. 

7. Nu folositi un pachet intreg de seminte

La inceput, nu aveti nevoie decat de cateva plante, ca sa invatati cum sa le ingrijiti. Folositi cateva seminte, atatea cate puteti ingriji ulterior si pastrati restul semintelor pentru anul viitor, sau oferiti-le in dar. 

8. Nu le replantati mai adanc

Daca le replantati in ghivece sau in gradina, nivelul la care sunt sadite plantele trebuie sa fie acelasi.

9. Nu uitati sa le copiliti

Unele plante au nevoie sa fie curatate de frunze, pentru a trai mai mult si pentru a produce fructe gustoase. De asemenea, curatati rosiile de ramurile din partea de jos, pentru a creste inalte si pentru ca fructele sa nu putrezeasca pe sol. 

10. Nu va suparati daca plantele mor

Nu va dati batuti daca nu aveti o recolta bogata si legume ca in reviste din prima incercare. Nu va panicati nici daca plantele se usuca, exista numeroase soiuri care cresc repede, infloresc si mor la fel de rapid. 

Si nu uitati, chiar daca lucrurile nu ies din prima asa cum trebuie, aveti oricand la indemana posibilitatea sa transformati plantele in compost, pentru urmatoarea serie. 
 

Foto: gmagazine.com

Raluca Petrescu

Cititi si:

Locuitorii Londrei s-au apucat de gradinarit. Primarul a impartit rasaduri de tomate

spot_img

Ultimele știri