10 filme de mediu

Artistice sau documentare, zeci de pelicule avand ca subiect natura sau impactul stilului nostru de viata asupra mediului au influentat constiinta a sute de milioane de spectatori de-a lungul anilor 2000. „Green Report” va invita sa urmariti topul celor mai bune 10 filme de mediu ale deceniului trecut, care, in viziunea noastra, au impresionat prin imaginile spectaculoase, temele originale sau profunzimea investigatiilor.

Text de LIVIA CIMPOERU

Erin Brockovich (2000)

Unul dintre cele mai de succes filme hollywoodiene avand ca subiect central distrugerea mediului, Erin Brockovich este povestea adevarata a unei femei obisnuite, metamorfozata in eroina a luptei impotriva unei companii care a distrus mediul si a imbolnavit de cancer zeci de membri ai unei comunitati din SUA.

The Day after Tomorrow (2004)
Blockbusterul american a tinut cu sufletul la gura milioane de cinefili cu spectaculoasele imagini ale New York-ului distrus de efectele bruste si dramatice ale schimbarilor climatice. Personajul principal, paleoclimatologul Jack Hall, reuseste sa salveze lumea (sic!) punand capat lantului de dezastre naturale care afecteaza intreaga planeta. Pelicula a dat lovitura in topurile din intreaga lume si a castigat Premiul BAFTA pentru cel mai bun film.

Super Size Me (2004)
De ce sunt americanii supraponderali? Putem rezuma in doua cuvinte: fast-food. Regizorul Morgan Spurlock a incercat sa afle pe propria-i piele ce se intampla daca bea si mananca doar produse de la McDonald’s timp de 30 de zile. In paralel, regizorul a intervievat zeci de experti in nutritie, dar si oameni obisnuiti amatori de fast-food. La capatul intervalului, riscanta dieta avea sa-l afecteze fizic si psihic pe regizor, iar pe spectatori sa-i faca sa se gandeasca de doua ori inainte de a comanda un Big Mac. Filmul a obtinut o nominalizare la Oscar.

We feed the world (2005)
De ce un miliard de oameni de pe planeta sufera de foame, desi producem hrana cat pentru 12 miliarde de guri? De ce rosia nu mai are gust? De ce 200 de milioane de indieni sufera de malnutritie, desi India produce 80% din necesarul de grau al Elvetiei? De ce mii de hectare din padurea Amazonului sunt defrisate pentru culturi de soia? Regizorul Erwin Wagenhofer a calatorit din Austria pana in Brazilia, din Franta pana in Romania pentru a afla raspunsuri de la directori de companii, agronomi, biologi, pescari, fermieri si muncitori. Un film despre alimente si globalizare, despre pescari si fermieri, despre circuitul produselor si al banilor, dar si despre lipsuri in mijlocul abundentei.

An Inconvenient Truth (2006)
In cel mai controversat, dar si cel mai vizionat documentar de mediu din istorie, fostul vicepresedinte american Al Gore prezinta un scenariu apocaliptic, bazat pe date stiintifice, privind efectele viitoare ale incalzirii globale. Filmul, premiat cu Oscar, a avut o importanta istorica in sustinerea miscarii impotriva schimbarilor climatice. Totodata, a deschis mai larg „pusculita” cu fonduri pentru documentarele de mediu, demonstrand ca pana si o simpla prezentare a unui Power Point poate aduce incasaride 50 de milioane de dolari.

Home (2009)
In doar cateva decenii, umanitatea a dat peste cap balanta planetei, iar omenirea are mai putin de zece ani la dispozitie pentru a pune capat tendintei de degradare a ecosistemului si pentru constientizarea stricaciunilor aduse de obisnuintele noastre de consum al resurselor. Fotograful francez Yann Arthus-Bertrand a lucrat timp de doi ani pentru a ne oferi imagini unice din peste 60 de tari, filmate din avion si din elicopter, care sa vorbeasca de la sine. Si anume ca stilul nostru de viata pe Pamant nu este viabil, iar impactul sau depaseste capacitatea planetei de a suporta.

Fast FoodNation (2006)

Un film excelent despre secretele urate ale industriei alimentare americane, in care personajul principal – directorul de marketing al unei retele fast-food – se deplaseaza in Colorado pentru a investiga acuzatiile potrivit carora un restaurant din retea vinde hamburgeri asezonati cu balegar. Vizitand fabricile de procesare a carnii, directorul afla adevarurile oribile care se ascund in spatele produselor fast-food si al corporatiilor alimentare – de la exploatarea imigrantilor ilegali si pana la contaminantii din carne.

WALL-E (2008)
Cu aproximativ 700 de ani in viitor, Pamantul este acoperit de munti uriasi de gunoaie si nu mai are urma de plante si de animale: consecinta a degradarii mediului si a consumismului iresponsabil. Unul dintre cele mai bune filme eco facute vreodata descrie eforturile omenirii – refugiate pe o nava spatiala – de a recupera Pamantul pe care l-a distrus. Eroul salvator este un mic robot care ajunge sa dea o lectie de umanitate unei societati complet artificializate, in care „daca nu consumi, nu existi”. WALL-E a castigat Oscarul pentru desen animat si alte 40 de distinctii cinematografice.

The Age of Stupid (2009)
O distopie socanta, o proiectie a lumii vazuta din anul 2055, prin ochii ultimului supravietuitor de pe Pamant. Personajul principal, interpretat de actorul britanic Pete Postlethwaite, priveste imagini de arhiva din 2008, cand Pamantul inca mai era verde. El relateaza povestile unor oameni reali, „din trecut”, care au incercat sa faca ceva impotriva degradarii mediului, dar s-au lovit de prostia semenilor sau de lacomia corporatiilor. The Age of Stupid e o pelicula documentar artistica excelenta a regizoarei Fanny Armstrong, realizata exclusiv cu ajutorul banilor proveniti din strangeri de fonduri.

La marche de l’empereur (2005)
Marsul Imparatului este o superba descriere a vietii si migratiei pinguinilor imperiali din Antarctica, regizata de francezul Luc Jacquet. Timp de un an, complet izolati de restul lumii la baza stiintifica Dumont d’Urville, realizatorii Laurent Chalet si Jérôme Maison au urmarit pas cu pas ritualurile de imperechere, relatiile „sociale”, metoda de crestere a puilor si culoarele de migratie ale pinguinilor. Filmul a depasit orice asteptari, chiar si pe ale realizatorilor, fiind considerat un mare succes de public. In 2005, a castigat Oscarul pentru cel mai bun documentar.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri