Europenii care trăiesc în clădiri „nesănătoase” sunt de aproape două ori mai predispuși să se îmbolnăvească, potrivit celei mai recente ediții Healthy Homes Barometer, informează euractiv.com
Clădirile „nesănătoase” au acoperișuri, pereți și fundații cu infiltrații, nu au fost recondiționate de mult timp sau au fost recondiționate nepotrivit.
De exemplu, în cadrul unei conferințe recente despre eficiența energetică, Emilia Mladin, președintele Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR) spunea că evitarea riscului de condens trebuie să se realizeze atât la interior, cât și la exterior. Acesta este unul dintre motivele pentru care în case se creează condiții improprii sănătății, care duc la boli precum astmul.
„O termoizolare excesivă la exterior răcește temperatura și produce condensul la interior.”
Astfel, o anvelopare corect făcută poate reduce simptomele respiratorii, reumatismale și alte tipuri de boli, care duc la costuri foarte mari ale societății, care nu sunt luate în calcul în mod obișnuit, spunea aceasta.
Potrivit unor date preliminare ale raportului, realizat de Grupul Velux, unu din șase europeni trăiesc într-o clădire cu umezeală sau cu mucegai. Traiul în aceste condiții le dublează șansele de a se îmbolnăvi de afecțiuni precum astmul.
Specialiștii de la Healthy House Barometer au analizat costurile generale de sănătate asociate cu tratarea astmului bronșic și a bolilor pulmonare. Ei au inclus în studiu costurile suportate de state prin programele de sănătate publică și cele suportate de angajatori pentru zilele în care angajații sunt bolnavi și nu vin la muncă.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în Europa cheltuielile pentru tratarea astmului se ridică la 17,7 miliarde de euro pe an. În același timp, experții estimează că productivitatea pierde 9,8 miliarde de euro pe an din aceleași motive. De asemenea, tot OMS spune că în fiecare an din cauza poluării se înregistrează 7 milioane de decese.
The Healthy House Barometer este publicat în fiecare an de compania daneză Velux, care produce ferestre și luminatoare. Raportul urmează să fie publicat integral pe 31 mai, de Ziua Clădirilor Sănătoase în Parlamentul European.