COMUNICAT DE PRESA
MINISTRUL MEDIULUI CERE CA REALIZAREA CONSTRUCTIILOR HIDROTEHNICE SA PROTEJEZE BIODIVERSITATEA SI RESURSELE NATURALE ALE COMUNITATILOR
Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, s-a intalnit in cursul zilei de azi, 8 octombrie, la Moeciu, cu reprezentanti ai firmelor de proiectare si constructie din companiile care au contracte cu Administratia Nationala Apele Romane, precum si cu directorii tehnici din directiile teritoriale de ape. Ministrul mediului a cautat sa clarifice, in cursul acestei discutii, problemele legate de gasirea celor mai adecvate metode pentru imbunatatirea calitatii constructiilor in domeniul apelor.
Attila Korodi a precizat ca este deja in vigoare Ordinul de Ministru nr. 1163/2007, referitor la amenajarea cursurilor de ape in bazinele hidrografice, si a remarcat ca, in urma inundatiilor, a crescut deja semnificativ numarul de proiecte si amenajari hidrologice pentru diversele regiuni si microregiuni. „Desi grija pentru consolidarea infrastructurii este in sine un fapt pozitiv, avem semnale din tara ca unele lucrari au un impact negativ asupra biodiversitatii si asupra panzei freatice”, si-a exprimat nemultumirea Attila Korodi. Ministrul mediului a atras atentia ca exista lucrari la care solutiile tehnice alese de proiectant si acceptate de beneficiar sunt total impotriva Directivei-cadru apa a Uniunii Europene, insistand: „Proiectele pe care le faceti trebuie sa treaca de elementele simple ale solutiilor care ajuta in momentele de criza, fiindca vreau sa ne gandim si la viitor. Solicit proiectantilor si constructorilor o abordare mai modernista si mai complexa. Paraurile, spre exemplu, reprezinta surse de apa pentru comunitatile locale; daca le punem in cuve de beton, aceasta sursa de apa, de valorificare a panzei freatice pentru populatie, dispare.”
Ministrul mediului a subliniat ca amenajarile hidrologice trebuie sa sprijine comunitatile umane si prin protejarea biodiversitatii, a bogatiei si resurselor naturale, dar si turistice, reprezentate de pasari si pesti. Desi pana in anul 2009 urmeaza ca schemele directoare de implementare a directivei cadru apa sa fie terminate la nivelul fiecarui bazin hidrografic, trebuie ca si constructiile ce se proiecteaza si realizeaza pana atunci sa respecte principiile acestei directive. „Vreau sa aveti dezbateri in care sa gasiti solutii si sa restrangeti solutiile folosite in trecut. Trebuie sa acceptam ca pentru infrastructurile de calitate, care ofera sprijin cetatenilor, dar si habitatelor naturale, costurile pe diferite masuratori urmeaza sa creasca. Avem nevoie de tehnologii prietenoase cu biodiversitatea, cu habitatele, tehnologii care sunt mai scumpe, dar trebuie folosite. Iar colegilor de la Apele Romane le cer sa cheltuie cat mai multe surse financiare in octombrie, deoarece in noiembrie s-ar putea sa facem o rectificare pentru lucrarile care nu mai au surse de finantare”, a accentuat Attila Korodi.
Ministrul mediului a remarcat si faptul ca exista deja probleme in ceea ce priveste obtinerea autorizatiilor pentru unele constructii, iar Comitetul de Analiza Tehnica va urmari din ce in ce mai atent toate aspectele legate de autorizare, inainte de a aproba aceste lucrari. De asmenea, Attila Korodi a precizat ca, pe langa aplicarea ordinului de ministru ce reglementeaza noile „linii” pe care trebuie sa le aiba constructiile din infrastructura hidrologica, ministerul va veni si cu alte acte normative, care vor restrange posibilitatile de eludare a normelor de protectie a mediului in realizarea acestor constructii.
Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile