Asociatia MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank au placerea sa anunte redeschiderea centrului de inchiriat biciclete Cicloteque, lansat la jumatatea anului trecut. Centrul ii asteapta pe toti cei pasionati de mersul pe bicicleta sa se ridice deasupra traficului cotidian, in acelasi loc (Bd. Kogalniceanu 36-46) si la aceleasi tarife ca anul trecut.
Deschis in august 2008 ca o solutie de transport ecologic nonprofit pentru bucuresteni, Cicloteque pune la dispozitia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete, accesoriile necesare utilizarii acestora (antifurt, casca de protectie, manusi, genunchiere etc.) si rasteluri pentru parcarea bicicletelor in puncte importante din capitala Centrul este deschis in fiecare zi a saptamanii, intre orele 8:00-22:00 (luni-vineri), respectiv 10:00-22:00 sambata si duminica.
Bicicletele pot fi inchiriate fie in baza unui abonament, fie in regim de agrement (fara abonament), ultima varianta fiind introdusa la cererea clienților. Abonații (abonament valabil pe 1 an / 100 RON sau 50 RON pentru studenti si pensionari, respectiv abonament pe șase luni/ 60 RON sau 30 RON pentru studenți si pensionari) pot opta pentru trei variante de inchiriere: 2 RON pentru 1 h (1 RON pentru studenți si pensionari), 10 RON pentru 12 h (5 RON pentru studenti si pensionari), respectiv 20 RON pentru 24 h (10 RON pentru studenti si pensionari). Abonații beneficiaza de mai multe facilitați: curse de pana la 1 h gratis, gratuitate in ziua inscrierii și posibilitatea de a imprumuta, pe timpul weekend-ului, 2 articole Cicloteque (bicicleta, casca de protecție, lanț antifurt). Cei care nu doresc sa se aboneze, pot inchiria biciclete in regim de agrement, cu 6 RON pe ora (3 RON pentru studenți si pensionari).
De la lansarea sa in vara anului curent, Cicloteque a reusit sa atraga un numar de circa 2000 de utilizatori, dintre care 200 de abonati (144 de abonamente anuale si 56 pe 6 luni) si 1800 de asa numitii utilizatori "de agrement" (cei care inchiriaza biciclete pentru cateva ore). In perioada 1 august – 1 decembrie 2008, Cicloteque a avut cheltuieli de 56115 RON (inclusiv salariile angajatilor) si incasari de 24853 RON, acoperindu-si din veniturile proprii doar 50% din costurile de funcționare. Restul cheltuielilor de intreținere au fost acoperite de finantarea acordata de UniCredit Țiriac Bank, finantare care continua si in 2009. Toate informatiile despre centru sunt disponibile pe pagina de web a proiectului: www.cicloteque.ro
Despre proiect
Traficul rutier excesiv este cea mai mare sursa de poluare in capitala. In fiecare luna, in Bucuresti se produc 273 de tone de praf si 125 de tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Astazi, in Bucuresti circula zilnic cca 1 500 000 de autovehicule, incluzandu-le pe cele de tranzit sau folosite in aprovizionare. Aproximativ 30% dintre autovehicule circula folosind benzina cu plumb, combustibil extrem de nociv, interzis de Uniunea Europeana. In cazul expunerii la concentratii ridicate, particulele de plumb si alte metale aflate in suspensie pot afecta sistemul nervos, functiile renale, hepatice, respiratorii. Dintr-o problema de disconfort zilnic, traficul excesiv si poluarea cauzata de acesta se transforma treptat intr-o amenintare la adresa sanatatii populatiei.
Solutia
MaiMultVerde si UniCredit Tiriac Bank propun o solutie directa de transport alternativ pentru a reduce emisiile cauzate de traficul rutier: deschiderea centrului de inchiriat biciclete Cicloteque accesibil publicului cu incepere de la 1 august 2008. La 10 kilometri parcursi, o bicicleta va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeasi distanta cu 1500 de grame. Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea in oras este deja o masura adoptata eficient in foarte multe capitale europene, iar Bucurestiul a pasit de curand pe acelasi drum.
Note pentru jurnalisti
1. UniCredit Tiriac Bank este subsidiara bancara din Romania a UniCredit Group, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare, cu operatiuni in 22 de tari si cu o strategie coerenta de responsabilitate sociala. De altfel, pentru a reuni intregul Grup UniCredit sub umbrela responsabilitatii sociale si pentru a creste valoarea donatiilor voluntare in bani, in favoarea entitatilor non-profit sunt derulate anual programe de voluntariat cu implicarea angajatilor si cu sprijinul financiar al fundatiei Unidea, fundatia umanitara a Grupului UniCredit. Banca isi desfasoara activitatea deplin constienta de responsabilitatea pe care o are fata de societate si fata de mediu. UniCredit Tiriac Bank se implica activ in comunitate, continuand astfel traditia actionarului majoritar si sprijinind pana in prezent numeroase organizatii si fundatii precum Mai Mult Verde, Fundatia Hospice Casa Sperantei, Motivation Romania, SOS Satele Copiilor, Serviciul Apel, Freedom House, Care Foundation, Asociatia Catalist, Asociatia ArtPhoto, Fundatia Anonimul etc.
2. Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu. Viziunea MaiMultVerde este ca in 5 ani va dezvolta o comunitate online cu 10000 de membri, dintre care 2500 se vor implica anual in actiuni de voluntariat pentru mediu. Sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, asociatia MaiMultVerde isi propune sa miste lucrurile inainte de a fi prea tarziu. De noi depinde cum va arata viitorul si daca va mai avea cine sa-i fie martor!
3. Universitatea Bucuresti este una din cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania. In cei 144 de ani de existenta, ea a ajuns sa aiba un solid prestigiu national si international. In toate marile domenii ale activitatii academice si stiintifice s-au afirmat scoli de renume. Multi dintre absolventii Universitatii s-au afirmat ca personalitati de seama: profesori si cercetatori la majoritatea marilor universitati ale lumii, membrii ai Academiei Romane si ai unor academii din alte tari, scriitori, politicieni (parlamentari, ministri, prim-ministri, presedinti), diplomati, inalti prelati.