Presedinta Delegatiei europarlamentare PSD, Viorica Dancila, a primit raspunsul Comisiei Europene la intrebarea scrisa privind masurile pe care le are in vedere CE pentru a-i ajuta pe agricultori sa faca fata schimbarilor climatice si pentru a dezvolta inovatia si noile tehnologii pentru sectorul alimentar. Conform raspunsului oferit de comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, Comisia a identificat schimbarile climatice si agricultura drept un domeniu de cercetare de importanta strategica si a conceput o abordare pe trei piloni pentru dezvoltarea cercetarii, inovarii si a noilor tehnologii in acest domeniu.
"Comisia a identificat schimbarile climatice si agricultura –adaptarea si atenuarea– drept un domeniu de cercetare de importanta strategica. Recenta Comunicare a Comisiei referitoare la cercetarea agricola descrie necesitatile si orientarile pentru elaborarea unui plan UE eficace privind cercetarea si inovarea in domeniul schimbarilor climatice. Mai mult, Comitetul permanent pentru cercetarea agricola (SCAR) a identificat securitatea alimentara si schimbarile climatice ca fiind provocari interconectate si a recunoscut ca in Europa exista o semnificativa lipsa de coordonare a cercetarii in aceste doua domenii", se arata in raspunsul CE.
Potrivit comisarului european, Comisia a conceput o abordare pe trei piloni pentru dezvoltarea cercetarii, inovarii si a noilor tehnologii in acest domeniu. In primul rand, afirma CE, aproximativ 30-40% din bugetul anual total de cercetare (ceea ce inseamna 200 milioane euro pe an in primii trei ani) pentru tema 2 „Alimentatie, agricultura si pescuit, biotehnologie” din cel de-al saptelea Program-cadru de cercetare si dezvoltare tehnologica (PC7 – 2007-2013) sunt dedicate unor proiecte care fie vor contribui la adaptarea sectorului alimentatiei si agriculturii la schimbarile climatice, fie la atingerea obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Intre exemple se numara proiectele de cercetare sau propunerile aflate in curs de evaluare legate de „Integrarea optiunilor de adaptare si atenuare in scopul obtinerii unei productii zootehnice sustenabile in conditiile schimbarilor climatice”, „Utilizarea eficace a ingrasamintelor in horticultura protejata”, precum si „Utilizarea sustenabila a irigatiilor”.
In al doilea rand, mentioneaza executivul comunitar, Comisia, impreuna cu Comitetul permanent pentru cercetarea agricola, a facilitat pregatirea unei initiative de programare comuna (IPC) in vederea unei coordonari mai bune a programelor nationale de cercetare in sectorul agriculturii, securitatii alimentare si in domeniul schimbarilor climatice. "La 3 decembrie 2009, Consiliul UE a confirmat aceasta tema ca o potentiala tema pentru IPC, iar in lunile urmatoare se asteapta o decizie oficiala pe aceasta tema. Si-au exprimat deja interesul de a participa douazeci si cinci de tari", afirma CE.
Totodata, "Comisia asociaza initiativele europene la initiativele globale precum Conferinta mondiala privind cercetarea agricola pentru dezvoltare si programul „Challenge” privind schimbarile climatice, agricultura si securitate alimentara al Grupului Consultativ pentru Cercetarea Agricola Internationala (CGIAR)".
Anexat aveti textul intrebarii adresate Comisiei Europene precum si al raspunsului acesteia
INTREBARE SCRISA E-1111/10
de Vasilica Viorica Dancila (S&D)
Comisiei
Subiect: Schimbarile climatice
Agricultura este extrem de vulnerabila la schimbarile climatice. Cresterea temperaturilor duce, in cele din urma, la reducerea recoltelor, incurajand proliferarea buruienilor si a daunatorilor. Schimbarile modelelor de precipitatii maresc probabilitatea unor recolte nereusite pe termen scurt si a unui declin al productiei pe termen lung. Desi in cateva regiuni ale lumii unele recolte vor creste, ne asteptam ca impactul general al schimbarilor climatice asupra agriculturii sa fie negativ, punand in pericol securitatea alimentara globala. Unele rapoarte prezinta rezultate ale unor cercetari care cuantifica impactul schimbarilor climatice, asa cum se precizeaza mai sus, evalueaza consecintele pentru securitatea alimentara si estimeaza ce investitii ar trebui facute pentru a compensa consecintele negative pentru bunastarea oamenilor.
Ce masuri va lua Comisia pentru a-i ajuta pe agricultori sa faca fata schimbarilor climatice si pentru a dezvolta inovatia si noile tehnologii pentru sectorul alimentar? Ce masuri are in vedere Comisia pentru a incuraja punerea in aplicare a unui program de cercetare solid in acest sens?
E-1111/10RO
Raspuns din partea doamnei Geoghegan-Quinn
in numele Comisiei
Comisia a identificat schimbarile climatice si agricultura – adaptarea si atenuarea – drept un domeniu de cercetare de importanta strategica.
Recenta Comunicare a Comisiei referitoare la cercetarea agricola descrie necesitatile si orientarile pentru elaborarea unui plan UE eficace privind cercetarea si inovarea in domeniul schimbarilor climatice. Mai mult, Comitetul permanent pentru cercetarea agricola (SCAR) a identificat securitatea alimentara si schimbarile climatice ca fiind provocari interconectate si a recunoscut ca in Europa exista o semnificativa lipsa de coordonare a cercetarii in aceste doua domenii.
Comisia a conceput o abordare pe trei piloni pentru dezvoltarea cercetarii, inovarii si a noilor tehnologii in acest domeniu:
– aproximativ 30-40 % din bugetul anual total de cercetare (ceea ce inseamna 200 milioane EUR pe an in primii trei ani) pentru tema 2 „Alimentatie, agricultura si pescuit, biotehnologie” din cel de-al saptelea Program-cadru de cercetare si dezvoltare tehnologica (PC7) 2007-2013 sunt dedicate unor proiecte care fie vor contribui la adaptarea sectorului alimentatiei si agriculturii la schimbarile climatice, fie la atingerea obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Intre exemple se numara proiectele de cercetare sau propunerile aflate in curs de evaluare legate de „Integrarea optiunilor de adaptare si atenuare in scopul obtinerii unei productii zootehnice sustenabile in conditiile schimbarilor climatice”, „Utilizarea eficace a ingrasamintelor in horticultura protejata”, precum si „Utilizarea sustenabila a irigatiilor”.
– Comisia, impreuna cu Comitetul permanent pentru cercetarea agricola, a facilitat pregatirea unei initiative de programare comuna (IPC) in vederea unei coordonari mai bune a programelor nationale de cercetare in sectorul agriculturii, securitatii alimentare si in domeniul schimbarilor climatice. La 3 decembrie 2009 , Consiliul a confirmat aceasta tema ca o potentiala tema pentru IPC, iar in lunile urmatoare se asteapta o decizie oficiala pe aceasta tema. Si-au exprimat deja interesul de a participa douazeci si cinci de tari.
– Comisia asociaza initiativele europene la initiativele globale precum Conferinta mondiala privind cercetarea agricola pentru dezvoltare si programul „Challenge” privind schimbarile climatice, agricultura si securitate alimentara al Grupului Consultativ pentru Cercetarea Agricola Internationala (CGIAR).