DEPASIRI DE COTE DE INUNDATIE
Administratia Nationala „Apele Romane” prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor informeaza ca, incepand cu data de 02.03.2008, ora 09.00, se ridica CODUL PORTOCALIU pentru raurile din bazinele: Iza, Somesul Mare, Somesul Mic, Lapus, Aries si pe cursurile superioare ale raurilor Bega, Timis, Barzava, situate in judetele: Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Alba, Hunedoara, Timis, Caras-Severin si se modifica Avertizarea Hidrologica nr.3 emisa in data de 01.03.2008, ora 19.00.
Ramane valabila Avertizarea hidrologica – COD GALBEN – nr.2 emisa in data de 29.02.2008 ora 13 si valabila pana pe 3 martie, ora 19.00 pentru raurile din bazinele hidrografice: Iza, Somesul Mare, Lapus, Cavnic, Firiza, Aries, Crisul Alb, Timis, aferente judetelor: Maramures, Bistrita-Nasaud, Cluj, Alba, Hunedoara, Timis.
In urmatoarele ore, se vor produce prin propagare cresteri importante de debite pe cursul mijlociu si inferior ale Somesului si Lapusului. Se vor situa peste COTA DE INUNDATIE: raul Tisa- la statia hidrometrica Valea Viseului, iar nivelurile se vor situa peste COTELE DE ATENTIE cu valori cuprinse intre 10-80 cm, in crestere pe Somesul mijlociu, pe cursul inferior al Lapusului si in scadere cursurile inferioare ale raurilor: Iza, Mara si cursul superior al Somesului si Ariesului. Aglomerarile de gheturi pe raul Bistrita, amonte de acumularea Izvorul Muntelui – jud. Neamt vor fi in diminuare.
In judetul Maramures, la Botiza, SGA Maramures a intervenit cu un buldoexcavator de catre si a adus 8 mc de piatra pentru apararea drumului judetean. In municipiul Sighetu Marmatiei, in cartierul Valea Cufundoasa, s-au inchis subtraversarile de pe raul Iza. SGA Maramures a intervenit cu o masina de piatra si una de nisip pentru a apara digul din zona. Directiile teritoriale de Ape ale ANAR monitorizeaza permanent cursurile de apa, cu cresterile de cote, precum si starea lucrarilor hidrotehnice. De asemenea, Administratia Nationala „Apele Romane”, impreuna cu autoritatile responsabile, actioneaza pentru indepartarea materialelor lemnoase din albiile raurilor si, dupa caz, prevenirea unor blocaje de gheturi.
Harta cu codurile si semnificatia acestora se anexeaza. In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se mentioneaza ca aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta. /Biroul de presa