Ziare.com: Se cauta loc de veci pentru deseurile radioactive

Depozitarea deseurilor radioative, o grava amenintare pentru omenire, nu este rezolvata nicaieri in lume, decat prin provizorate.
Poate de aceea, s-au propus pana acum cele mai nastrusnice solutii, unele cu aspect de SF: containere uriase scufundate in ocean sau rachete care sa plece cu ele si sa nu se intoarca niciodata pe Terra.
 

Varianta suedeza – o solutie realista
 

Mult mai practica, firma SKB, din Suedia, a reusit sa elaboreze proiectul unui urias depozit permanent de reziduuri nucleare – primul din lume. Asta se intampla cu mult inainte de recenta catastrofa nucleara japoneza.
Proiectul s-a aflat, si se afla inca, in atentia specialistilor, iar, dupa Fukushima, devine cu atat mai actual. In timp, volumul deseurilor nucleare va creste si ele vor deveni o amenintare mai grava decat centralele.
 

Expertii de la SKB au lucrat la cercetari si proiecte de la inceputul anilor 80, cand s-a instalat prima centrala nucleara suedeza in peninsula baltica Forsmark, la circa 150 de kilometri de Stockholm. In zona respectiva, Suedia detine o centrala cu trei reactoare.
Tehnologia propusa are in vedere inmagazinarea deseurilor radioactive si depozitarea lor in recipienti de cupru, cu o capacitate de 25 de tone fiecare.

Un sarcofag urias, intr-o stanca de granit

S-a prevazut ca recipientii sa fie ingropati pentru totdeauna, ca un fel de sarcofag, intr-o stanca de granit, sub o patura de betonita.

In susinerea amplasamentului, purtatorul de cuvant al societatii SKB, Saida Laarouchi Engstrom, a declarat ca stanca de granit are o vechime de doua miliarde de ani, este intacta, uscata si prezinta siguranta pentru inca o suta de mii de ani.
 

Citeste mai mult despre Se cauta loc de veci pentru deseurile radioactive pe ziare.com
 

spot_img

Ultimele știri