Urmarire penala declansata de DIICOT in cazul certificatelor de carbon furate de la Holcim

DIICOT a inceput urmarirea penala "in rem" in cazul in care Holcim a sesizat transferul neautorizat a 1,6 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de sera in valoare de 24 milioane de euro, procurorii solicitand comisii rogatorii in Italia, Marea Britanie, Belgia, Israel si Liechtenstein, relateaza Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala fac cercetari in dosarul penal nr. 332/D/P/2010 pentru acces fara drept la un sistem informatic si transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, informeaza, luni, DIICOT.

In acest caz, in 26 noiembrie 2010, SC Holcim SA, prin reprezentantii sai legali, a sesizat DIICOT cu privire la faptul ca, in 16 noiembrie 2010, au fost initiate zece operatiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera din doua conturi atribuite acestei societati, deschise la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera (Registrul National GES).

In total, au fost transferate neautorizat un numar de 1.600.000 de certificate, in valoare de aproximativ 24.000.000 de euro (valoarea de piata a unui certificat fiind de aproximativ 15 euro), arata procurorii DIICOT.

"In acest caz, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale "in rem", sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art. 42 alin 1-3 si art. 44 alin. 1 si 2 din Legea nr. 161/2003 si au obtinut autorizatii in vederea efectuarii de perchezitii asupra unor sisteme informatice", potrivit sursei citate.
In cauza au fost transmise cereri de comisie rogatorie catre autoritatile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia si Israel, pentru obtinerea de date si informatii necesare legalei solutionari a cauzei.

Procedurile administrative legate de tranzactiile cu certificate CO2 nu au fost demarate la initiativa autoritatilor judiciare romane, masurile apartinand, in exclusivitate, institutiilor cu competente in domeniu, precizeaza DIICOT.

Conturile Holcim Romania ar fi fost atacate de o retea internationala de crima organizata, "foarte probabil" aceeasi care a atacat si registrele de CO2 din Austria, Cehia si Grecia, relateaza "Gandul", in editia de luni, citand surse apropiate anchetei.

"Accesul neautorizat a fost depistat pentru ca, desi reprezentantii Holcim Romania autorizati sa acceseze conturile nu erau activi in momentul respectiv, acestia au primit automat informatii potrivit carora in conturile noastre aveau loc actiuni", au precizat, pentru "Gandul", reprezentantii Holcim.

In urma depistarii accesului neautorizat au fost recuperate 600.000 de certificate. Celorlalte certificate insa, in valoare de 15 milioane de euro, li s-a pierdut urma, cunoscandu-se doar faptul ca au fost transferate, initial, intr-un cont din Liechtenstein, de unde au fost tranzactionate si retranzactionate, ajungand in conturi din Marea Britanie, Franta si Cehia, iar de aici, foarte probabil, mai departe, potrivit cotidianului citat.

Reprezentantii celor 27 de state europene au discutat, in 21 ianuarie, cu privire la imbunatatirea sistemelor de securitate a registrelor, iar Comisia Europeana a anuntat ca este determinata sa prelungeasca moratoriul asupra tranzactiilor, pana cand securitatea registrelor nationale va fi pusa la punct. Anterior, din Registrele Nationale ale Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera din Austria, Cehia si Grecia fusesera sustrase aproximativ doua milioane de certificate CO2, informa Bloomberg.

Ministerul Mediului a precizat, pentru "Gandul", ca Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera nu are probleme de securitate. "Furtul de certificate a fost realizat prin «atac la identitate», adica prin obtinerea neautorizata a credentialelor (username si parola) unuia dintre reprezentantii autorizati ai operatorului. Aici nu este vorba de siguranta registrului, ci de siguranta calculatoarelor de pe care se face logarea la registru. Ele trebuie sa indeplineasca cele mai stricte masuri de securitate. Pentru a preveni acest tip de frauda, trebuie ca utilizatorii registrului sa-si ia toate masurile de securitate si sa nu se logeze la registru decat dintr-un sistem securizat si de preferat de la locul de munca, pentru a putea fi identificate atacurile la datele confidentiale ale utilizatorilor. In ce priveste siguranta Registrului, el indeplineste toate cerintele de securitate cerute de catre Comisia Europeana si Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice", se arata in precizarea Ministerului Mediului.

Pe de alta parte, reprezentantii Holcim au sustinut ca s-au aplicat toate regulile necesare si s-au respectat protocolul de securitate si legislatia oficiala in cadrul acestui proces.
 

spot_img

Ultimele știri