Doar 700 de gorile de munte mai traiesc in salbaticie dupa ani de vanare necontrolata, distrugere a habitatului si capturare ilegala, informeaza Earth Telegraph. Cercetatorii au avut surpriza neplacuta sa descopere ca numarul populatiei este mai mic decat se estimase anterior, dupa numararea cuiburilor.
Potrivit metodei de numarare a cuiburilor, exista 336 de gorile in Parcul National Bwindi din Uganda, unul dintre cele doua locuri din lume unde traiesc gorile de munte in salbaticie. Cu toate acestea, testele ADN efectuate pe balegarul animalelor arata ca exista mai putine gorile de munte in parc decat se credea.
Cercetatorii au gasit doar 302 de coduri genetice separate, ceea ce sugera ca unele animale isi construiesc mai multe cuiburi. “Noi am presupus ca un animal isi construieste un singur cuib, dar analizele genetice arata ca unele animale isi construiesc mai multe cuiburi”, a declarat cercetatorul Katerina Guschanski, de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutionara din Liepzig, Germania.
Consrvationistii credeau, anterior, ca numarul gorilelor de munte este in crestere. Populatia numara doar 300 de animale in 1997, iar o recenzie din 2003 arata ca numarul crescuse la 320.
“Acum chiar nu stim ce se intampla cu populatia”, spune cercetatorul. “Probabil cel mai sigur lucru de presupus este ca populatia este stabila, dar trebuie sa asteptam 4-5 ani pentru a vedea cum se modifica”, a adaugat aceasta.
Cercetatorii spun ca doar cunoasterea cu exactitate a numarului populatiei poate ajuta la prevenirea disparitiei speciei. Celalalt habitat al gorilelor de munte este Parcul National Virunga din Congo, unde se afla estimativ 380 de animale.