Anumiti somoni rosii care traiesc in apele din nordul Canadei, specie denumita Chilko, au capacitati fizice unice care le permit sa supravietuiasca la temperaturile din ce in ce mai ridicate, provocate de incalzirea globala, se arata intr-un raport al oamenilor de stiinta, publicat in SUA, scrie AFP.
Somonii Chilko traverseaza anual apele dulci ale fluviului Fraser, cel mai lung rau din provincia canadiana British Columbia, care s-a incalzit cu aproape 2 grade Celsius in ultimii 60 de ani. Iar acest lucru se intampla fara ca pestii sa aiba probleme de adaptare.
“Cel putin o suta de specii diferite de somoni rosii tranziteaza fluviul canadian Fraser, iar, daca apele fluviului continua sa se incalzeasca, multi dintre ei nu vor putea fi capabili sa supravietuiasca. Nu acelasi lucru il putem spune si despre somonul rosu, Chilko, care are capacitati de adaptare fantastice”, a explicat Erika Eliason de la Departamentul de Zoologie al Universitatii British Columbia, principalul autor al acestui studiu, citat si de site-ul 20minutes.com.
Pentru Erika Eliason, acest somon este un superpeste care are capacitati de adaptare fantastice in timpul migratiei.
In fiecare an, el inoata 650 de kilometri impotriva curentilor fluviului inainte de a ajunge intr-un lac glaciar, unde isi depune icrele, iar specia sa pare sa reziste eroic schimbarilor climatice in comparatie cu alte specii de somoni care nu reusesc sa se adaptaeze.
Prin acest studiu, primul de acest fel din lume, oamenii de stiinta si-a propus sa examineze cum se adapteaza populatiile de somoni, din aceeasi specie, in conditii de mediu diferite in timpul migratiei anuale.
Specialistii au tinut sub observatie metabolismul si ritmul cardiac al mai multor somoni, in timp ce-i scufundau intr-un tub, in care puteau fi simulati curenti si temperaturi variabile.
Multi dintre ei nu au rezistat, acelasi lucru insa nu se poate spune si despre supersomonul Chilko.
Mihaela Pavnutescu