Starbucks da paharelor o a doua viata

Starbucks a facut un test demonstrand ca paharele companiei pot fi reciclate si transformate intr-unele noi, chiar daca au fost utilizate pentru ambalarea cafelei, care este un produs alimentar. Desi un singur centru de reciclare face asta in prezent, compania spera ca prin acest test si prin cele ce vor urma, sa determine si alti reciclatori sa accepte canile de hartie si carton ce ajung in prezent la cosul de gunoi. 

Starbucks intentioneaza ca pana in anul 2015 sa puna la punct un sistem prin care sa ofere clientilor numai cani si pahare reciclabile sau reutilizabile. In acest sens, compania a demarat diverse proiecte si teste pentru a vedea in ce pot fi transformate paharele. ”Pentru ca hartia sa fie un material valoros si vandabil, trebuie sa cautam solutii la nivel regional”, a declarat Jim Hanna director la departamentul de Impact asupra mediului al Starbucks. 

Cel mai recent proiect al companiei a durat 6 saptamani si a constat in colectarea a aproximativ 8.000 de kilograme de cani in Ontario, unde Starbucks recicleaza deja ambalaje si alte materiale. Canile au fost apoi transportate la fabrica de celuloza Mississippi River Pulp. Aceasta este singura companie care poate oferi celuloza pentru producerea ambalajelor care vor veni in contact cu alimente sau bauturi, fiind singura autorizata de Administratia pentru Alimente si Bauturi (AAB). De la Mississippi River Pulp, celuloza pleaca mai departe la diferite companii de produse din hartie, inclusiv International Paper si altele care fac pahare Starbucks.

Servetele din pahare

Starbucks a facut multe eforturi pentru ca reciclarea paharelor sa fie privita ca o operatiune ce merita efortul. Compania gazduieste doua reuniuni la care participa producatori de hartie si mari firme de reciclare. De asemenea, Starbucks a sponsorizat un concurs ce cauta modalitati de a reduce numarul de pahare nereciclabile lasate in magazinele sale.

Doar o mica parte din cele 4 miliarde de pahare Starbucks produse intr-un an ajung in alta parte decat la groapa de gunoi. Cele din Toronto si Seattle se recicleaza, cele din San Francisco ajung compost, dar toate celelalte ajung la gunoi. 

Starbucks a inceput teste in New York pentru ca hartia si cartonul din care sunt facute paharele sa fie transformate in prosoape de hartie, iar de anul viitor materialul obtinut in urma reciclarii ar putea ajunge in magazinele Starbucks din Chicago sub forma de servetele. 

Diverse programe Starbucks si alte teste au aratat ca reciclatorii pot separa stratul de plastic din paharele de cafea si ca se poate evita contaminarea alimentelor, doua dintre problemele intampinate de reciclatori. Solutiile investigate de Starbucks ar putea insemna o ”viata de apoi” nu numai pentru paharele companiei, ci si pentru celelalte 58 miliarde de pahare din hartie si carton folosite in fiecare an in casele si resturantele din SUA. 
 

spot_img

Ultimele știri