Raport GIEC: Dezastrele naturale, amplificate de schimbarile climatice

Schimbarile climatice au amplificat deja fenomenele naturale extreme, ploi torentiale sau valuri de caldura, iar impactul lor asupra omenirii este determinat de masurile care se vor lua de acum inainte, potrivit Grupului de Experti in Evolutia Climei (GIEC).

„Putem spune deja ca exista o legatura indiscutabila intre numarul de zile caniculare si cresterea gazelor cu efect de sera. Este aproape sigur ca in secolul XXI vor exista cresteri ale frecventei si ale nivelului temperaturilor extreme, iar precipitatiile vor fi mult mai ample in numeroase regiuni de pe glob”, a spus Thomas Stocker, copresedintele GIEC, cu ocazia unei reuniuni desfasurate la Kampala, capitala Ugandei, in care a facut public raportul special al GIEC cu privire la dezastrele naturale.

Raportul a fost publicat cu 10 zile inainte de inceperea negocierilor ONU asupra climei de la Durban, Africa de Sud, si este catalogat drept cea mai importanta lucrare asupra episoadelor meteorologice extreme.

Autorii raportului au luat in calcul 3 posibile scenarii ale cresterii temperaturilor si precipitatiilor pornind de la o reducere semnificativa a emisiilor de dioxid de carbon care provin din activitatile umane cotidiene. In toate cele 3 scenarii ale GIEC, pana in 2050, valurile de caldura si cantitatea de precipitatii cresc in mod similar.

„Raportul lanseaza un nou semnal de alarma, dar cu toate acestea este frustrant sa observi ca unele guverne nu iau nicio masura”, a subliniat Connie Hedegaard, comisar european pentru clima, intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Temperatura globala ar putea creste cu 7 grade pana in 2100 
GIEC: Potop si seceta pe Pamant

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri