Raport BP: Cererea de energie verde va eclipsa cererea de petrol pana in 2030

In ultimul sau raport privind evolutia pietei energetice la nivel mondial, gigantul British Petroleum prognozeaza ca economiile emergente vor domina cresterea pietei in urmatorii ani, iar cererea de energie regenerabila o va depasi pe cea a petrolului pana in 2030, relateaza EnergyBoom.com.

Raportul ”Perspective pe piata energiei 2030” arata ca, potrivit celui mai posibil scenariu, reperele cresterii pe piata energetica vor fi stabilite de tari precum India, China, Brazilia si Rusia. Desi combustibilii fosili nu vor iesi complet din acest tablou, cererea pentru acestia nu va creste la fel de rapid ca cea pentru energia regenerabila.

In lansarea prognozei, directorul executiv al BP Group, Bob Dudley, a subliniat intentia clara a companiei de a oferi informatii cruciale pentru analizarea pietei energiei.

”Vreau sa subliniez ca scenariul cuprins in raport este doar o proiectie, nu o propunere. Este viziunea noastra obiectiva asupra a ceea ce credem ca e cel mai posibil sa se intample, pe baza actualelor informatii”, a declarat acesta.

Proiectii notabile cuprinse in raport:

  • Utilizarea energiei primare va creste cu 40% in urmatorii 20 de ani, 93% din aceasta crestere provenind din tarile care nu sunt membre OECD
  • Sursele de energie pe baza de combustibili alternativi (hidro, nucleare si regenerabile) vor deveni, impreuna, cea mai mare zona de crestere pe piata energiei
  • Contributia regenerabilelor (geotermala, eoliana, solara si biocombustibili) va creste de ;a 5% la 18%
  • Contributia combustibililor fosili la producerea de energie primara va scadea de la 83% la 64%
  • Biocombustibilii vor reprezenta 9% din combustibilii folositi pentru transpor la nivel international
  • Dependenta de importurile de petrol si gaze naturale a SUA va scadea la niveluri care nu s-au mai vazut din anii 90 incoace

„Ceea ce vor toti producatorii, guvernele si consumatorii este energia sustenabila, la un pret accesibil, din surse sigure. Dar, la nivel global, aceasta ramane doar o aspiratie”, a comentat Dudley.

„Iar pentru a atinge aceasta aspiratie in urmatoarele doua decenii, avem nevoie de politici inteligente, orientate catre piata pentru a furniza energia de care avem nevoie intr-o maniera gestionabila, fara sa inhibam dezvoltarea economica si fara sa amenintam cresterea nivelului de trai pe care o experimenteaza astazi miliarde de oameni”, a mai spus acesta.

Foto: Reuters

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri