Ungaria va fi gazda unui summit pentru securitate energetica

Pe 24 februarie, in Ungaria, va avea loc un summit pe tema securitatii energetice, cu scopul de a atrage atentia intregii Uniuni Europene asupra problemelor energetice cu care se confrunta regiunea. La summit va participa si Romania, iar printre cele mai importamte subiecte de discutie se numara sursele alternative de energie, proiectul Nabucco si securitatea tranzitului de gaze si petrol.

Ungaria este gazda summitului, in calitate de presedinte al Grupului Visegrad (V4) – o alianta din care mai fac parte Polonia, Cehia si Slovacia. Reuniunea are loc in contextul instabilitatii si dependentei statelor de gazul rusesc, care le-a facut neputincioase anul trecut in fata Rusiei, care a stopat furnizarea gazelor.

La summit au fost invitati reprezentanti ai Romaniei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Austriei, Bulgariei, Croatiei, Serbiei si Sloveniei. Pe lista de discutii a oficialilor celor zece tari se numara rezervele si capacitatea de stocare a petrolului si gazelor, coridorul energetic Nord-Sud, proiectele de energie nucleara, precum si relatiile dintre UE, Rusia si Statele Unite la nivel energetic.

In cadrul summitului, statele participante isi vor promova interesele regionale comune in stabilirea celor de-al doilea Plan de Actiune pentru Politici Energetice in UE (pentru perioada 2010-1013). Intreaga regiune va sustine eforturile pentru o mai mare alocare de fonduri UE in acest sens.

Conferinta pe tema strategiei dunarene a UE

Tot in Ungaria, pe 25 si 26 februarie va avea loc o reuniune pe tema strategiei UE pentru statele dunarene, care se afla in curs de elaborare in cadrul politicilor de coeziune ale Uniunii. La intalniri vor participa reprezentanti din 14 state, inclusiv Romania, care vor discuta despre intarirea securitatii statelor de pe Dunare, protejarea regiunilor din apropierea fluviului, dezvoltarea transportului durabil si intarirea identitatii regionale si a cooperarii.

Printre scopurile evenimentului se numara intarirea coeziunii teritoriale in zona Dunarii, diminuarea consecintelor socio-economice si ecologice ale schimbarilor climatice, iar la final va fi semnata "Declaratia de la Budapesta", care va cuprinde angajamentele de cooperare regionala ale statelor participante.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri