UE nu depune destule eforturi in protejarea biodiversitatii

Strategia Uniunii Europene pentru conservarea biodiversitatii nu este suficient de consistenta, sustin europarlamentarii social-democrati si asociatia WWF Romania.

Potrivit social-democratilor, strategia Comisiei Europene pentru economia europeana in urmatorii 10 ani, din perspectiva economica, de mediu si sociala, "e lipsita de ambitie".

Ei propun ca strategia sa cuprinda un acord de sustenabilitate, vizand crearea a 10 milioane de slujbe in cadrul economiei "verzi" pana in 2020.

"Propunerile Comisiei nu sunt suficient de verzi / ecologice si nici suficient de puternice in materie de slujbe si politica sociala, iar per ansamblu sunt prea timide", a declarat vicepresedintele Grupului S&D din Parlamentul European, Stephen Hughes.

De aceeasi parere sunt si membrii Asociatiei WWF Programul Dunare-Carpati Romania.

“Strategia UE pentru 2020 reprezinta o serie acceptabila de schite pentru viitoarele politici ale Uniunii, insa ea nu sa se incadreaza intr-o viziune mai ampla. Aceste viitoare politici ofera o oarecare directie in ceea ce priveste reducerea amprentei de mediu a Europei, insa nu prezinta nicio viziune asupra impactului pe care aceste reduceri le vor avea asupra prestului planetei.”, sustina acestia intr-un comunicat de presa.

WWF vrea ca Uniunea Europeana sa acorde o mai mare importanta biodiversitatii si naturii in general, atunci cand sunt intocmite politicile sau bugetele.

Ceea ce este foarte grav este faptul ca strategia UE pentru 2020 nu prezinta o directie clara in ceea ce priveste viitoarele revizuiri ale unora dintre cele mai importante politici UE, printre care si cele de agricultura (reforma Politicii Agricole Comune) sau de pescuit (reforma Politicii Comune de Pescuit) si de dezvoltare rurala. Toate aceste politici extrem de importante sunt prea putin mentionate in document.

„Nu putem accepta o strategie pentru urmatorii 10 ani care imediat ce este realizata, se constata de fapt ca nu mai este de actualitate. In loc sa exploatam in mod excesiv natura, ar trebui sa cream mai mult spatiu pentru ea. Respectarea limitele ecologice si favorizarea premiselor unei dezvoltari economice care sa nu epuizeze resursele naturale sau sa exercite presiune asupra ecosistemelor vom putea crea noi locuri de munca, intr-o economie durabila. Din astfel de solutii vor aparea viitoarele locuri de munca si mai mult decat atat, se pare ca UE nu are de ales, decat sa fie un deschizator de drumuri in acest sens”, se mai arata in comunicatul WWF.

Foto: imageshack.us

spot_img

Ultimele știri