Romania nu a inceput "oficial" negocieri pentru vanzarea certificatelor verzi, dar Spania si Japonia sunt interesate sa cumpere drepturi de emisie CO2, operatiune care ar putea aduce la buget venituri de doua miliarde euro pana in 2012, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax.
"Nu am pornit negocierile oficiale, dar stim ca unele tari sunt interesate, ca Spania si Japonia. Evident, vom porni negocierile dupa ce vom avea legislatia pusa la punct. Acesti bani se vor duce numai si numai in investitii de mediu, pentru reducerea emisiilor de CO2", a decarat ministrul.
El a apreciat ca statul poate obtine aproximativ doua miliarde euro prin valorificarea certificatelor.
"Conform prevederilor internationale, Romania este intr-o pozitie avantajoasa, pentru ca noi, dupa 1989, am inchis multe fabrici care erau poluante. Deci noi putem vinde aceste certificate (…) Ca valoare, pana in 2012 noi am putea vinde aceste certificate pana la valoarea de doua miliarde, dar conteaza valoarea certificatelor pe bursa", a afirmat Borbely.
Ministrul Mediului a admis in acelasi timp ca Guvernul nu a intocmit la timp legislatia necesara pentru a putea incepe procesul de vanzare internationala a certificatelor de emisie a CO2.
"Trebuie sa spunem foarte deschis, Romania este intarziata in acest proces, s-au pierdut doi ani. Cand am venit la minister, am luat imediat legatura cu ministrul Economiei si in doua luni de zile aveam ordonanta de urgenta fara de care nu se poate porni negocierea. Saptamana viitoare avem in sedinta de guvern o hotarare care va stabili unde te poti duce cu acesti bani", a conchis Borbely.
Guvernul a decis recent, prin ordonanta de urgenta, ca surplusul de certificate de emisii CO2 sa fie vandut prin negociere directa catre state sau entitati contractante cu oferta cea mai avantajoasa economic, iar sumele obtinute, estimate intre 1,2–2,5 miliarde euro, sa fie folosite in proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Proiectele finantate din aceasta sursa vor fi aprobate prin hotarare de guvern.
Guvernul arata in document ca pretul per unitate la astfel de certificate este in scadere semnificativa, ceea ce impune vanzarea rapida a surplusului, si apreciaza ca banii astfel obtinuti vor avea un impact pozitiv asupra deficitului bugetar si vor reprezenta o sursa de finantare pentru proiecte urgente de mediu, in principal in sectorul energetic, dar si in sectorul rezidential, agricultura si transporturi.
Guvernul a anuntat anterior ca intentioneaza sa deruleze tranzactii cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera si a apreciat ca ar putea aduce astfel la bugetul de stat intre 1,25 miliarde de euro si 2,5 miliarde de euro.
Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana.
Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantitatilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea sa le emita.
Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. In fiecare an, Romania dispune de 75,94 milioane de certificate.