Certificatele de emisii de carbon sunt, incepand de ieri, clasificate ca valori mobiliare, putand fi, prin urmare, tranzactionate liber pe piata de capital. Romania este prima tara din Europa care ia aceasta masura, dar alte state europene au scutit certificatele de carbon de TVA, “ceea ce le aduce la un numitor comun”, a explicat, pentru Green Report, Toma Dosteteanu, director executiv Casa Romana de Compensatie (CRC) din cadrul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (SIBEX).
Tranzactionarea certificatelor de carbon pe piata de capital nu afecteaza Planul National de Alocare, ceea ce inseamna, practic, ca, de exemplu, o termocentrala poate in continuare sa vanda certificate de emisii catre o alta termocentrala in mod direct. La comercializarea ca valori mobiliare, diferenta consta in scutirea de TVA. Potrivit avizului aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prestarea serviciilor si activitatilor de investitii financiare avand ca obiect certificatele de emisii de gaze cu efect de sera se vor desfasura exclusiv prin brokeri autorizati. Acestia sunt 38 la numar, a mai precizat Toma Dosteteanu, pentru Green Report.
Directorul executiv al CRC a declarat ca CNVM a mai aprobat avizul de tranzactionare a certificatelor de emisii ca valori mobiliare si acum un an, dar, in urma consultarilor cu industria, acesta a fost retras. Motivul retragerii a fost, spune acesta, impotrivirea reprezentantilor din industrie fata de introducerea companiilor din Planul National de Alocare sub incidenta avizului. Masura care tocmai a intrat in vigoare exclude tranzactiile intre societatile din Planul National de Alocare.
Reglementarea reprezinta, insa, o amenintare la adresa tranzactiilor directe in cadrul Planului National de Alocare, in opinia unui broker de la o companie din Praga care a dorit sa-si pastreze anonimatul. “Cred ca marile companii energetice detinute de stat trebuie sa faca ceva pentru a nu pierde controlul asupra pietei”. Acesta isi mai pune problema asupra eventualitatii ca fiecare stat sa procedeze dupa modelul Romaniei. “Este ciudat sa tratezi “problema” la nivel local, doar o mare piata europeana asigura accesul la preturi corecte”, a declarat acesta pentru 2Celsius.
Romania primeste un plafon de emisii de la Uniunea Europeana pe care il distribuie, prin Planul National de Alocare, catre industrii. Pentru perioada 2008 – 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasta valoare, plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual. Un certificat de emisii echivaleaza cu o tona de dioxid de carbon.
Text de Roxana Bucata